• Airbnb е изправен пред призиви за по-стриктно прилагане на правилата за краткосрочен наем в Ирландия

    Airbnb е изправен пред призиви за по-стриктно прилагане на правилата за краткосрочен наем в Ирландия

    Жилищата, увеличаването на наемите и бездомността са актуални проблеми сред ирландската политика от известно време.

    Airbnb е изправен пред призиви за по-стриктно прилагане на правилата за краткосрочен наем в Ирландия

    Необходимо е по-строг контрол върху Airbnb и краткосрочните отдавания на имоти под наем в Република Ирландия, за да се защити пазарът на жилища и наеми.

    Жилищните активисти и опозиционни политици смятат, че разпоредбите, въведени миналата година, трябва да бъдат укрепени преди трудните месеци и години, които предстоят за икономиката. През юли миналата година наредбите относно краткосрочните наеми влязоха в сила с модел „един домакин, един дом“, който се прилага от местните органи за планиране.

    За домакините на Airbnb, които отдават стая в дома, в който живеят, нямаше много промени. Въпреки това, за хората, отдаващи под наем втори дом, ваканционни домове и други имоти, които не са основното им местожителство, трябва да получат одобрение за планиране на „промяна на предназначението“ от местната власт. Регламентите бяха въведени, за да насърчат повече имоти да се върнат на дългосрочния пазар. Повишаването на разходите за наем в градове като Дъблин е труден политически въпрос, тъй като средният наем в столицата е нараснал до 1709 евро (2010 долара) в сравнение с 1252 евро през същото тримесечие преди пет години.

    Въпреки това има малък брой заявления за краткосрочно планиране, подадени до властите, въпреки че броят на списъците остава висок, тъй като хостовете избягват продължителния процес на кандидатстване.

    „Винаги сме знаели, че регламентите, дори и да са добри, ще се сблъскат със слабото прилагане, ако е оставено на местните власти. Това не е критика към съветите, а просто естеството на планирането на изпълнението “, каза Еойн О’Бройн, член на парламента.

    Министерството на жилищното строителство, планирането и местното управление на Ирландия заяви в изявление, че правителството поема ангажимент да „укрепи регулаторните и изпълнителни механизми“.

    „Около 2,5 милиона (евро) са отпуснати на местните власти за прилагане на краткосрочните договори за отдаване под наем до края на 2021 г. Предвижда се целевите режими на изпълнение да бъдат засилени, тъй като специалните ресурси продължават да се увеличават на национално ниво ниво“, съобщиха още от отдела.

    О'Бройн подкрепя глобяването на платформи и агенти за недвижими имоти за разрешаване на несъответстващи списъци с имоти, вместо за преследване на отделните домакини. Съгласно такива правила платформата или агентът за недвижими имоти ще трябва да получи доказателство от потребителите, че имат необходимото одобрение за изброяване на собствеността си. В противен случай платформата ще бъде „глобявана всеки ден, че рекламира несъответстваща собственост“, допълни О’Бройн.

    Airbnb е работил със стотици правителства и организации в световен мащаб, за да помогне на домакините да споделят домовете си, да следват правилата и да плащат данък. Ние искаме да бъдем еднакво добри партньори в Ирландия. Винаги сме се стремили да работим съвместно с Ирландия, за да заработят правилата за споделяне на дома", заяви говорител на Airbnb в изявление.

    Джон-Марк Маккафърти, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Threshold, се съгласява, че има още какво да се направи по изпълнението. Той вярва, че докато някои имоти, които обикновено са изброени на краткосрочни платформи, са се върнали на дългосрочния пазар, това не се е случило по съществен начин.

    Благотворителните организации и активистите призовават за повече подкрепа, тъй като страната е изправена пред икономически спад.

     

    Airbnb Ирландия разпоредби икономически спад

    Оценка на новината

    0