• Кой какви очаквания има за пазара на недвижими имоти в края на 2020г.

    Кой какви очаквания има за пазара на недвижими имоти в края на 2020г.

    Ще изчаквам или ще дейтвам. Коя е правилната стратегия и има ли въобще тенденция в това, кога е най-подходящо да се купуват или продават имоти в динамичната среда на пазара.

    Кой какви очаквания има за пазара на недвижими имоти в края на 2020г.

    Неяснотата около икономическата и политическата обстановка, неминуемо се прехвърлят върху пазара на недвижими имоти. Поведението на купувачи и продавачи, най-общо казано, е разделено в две основни насоки – бързам или чакам.

    Някои хора бързат тъй като традиционно, последното тримесечие е добро за сделки с недвижими имоти. Други бързат, тъй като не знаят какво ни очаква зад ъгъла (новата 2021г.) Лихвите по ипотечните кредити също са значителен фактор при вземането на решение. Сигналите в насока повишаване на лихвите стартираха още през 2019г., като планираното повишение за есента на 2019г. беше отменено от ЕЦБ (европейска централна банка). В новата реалност с COVID, отново не се наблюдава значително покачване, но пък част от условията на банките се промениха. Все пак, прогнозата за ръст на лихвите е в пълна сила и много хора взимат решения на тази база.

    На другия фронт са хората, които очакват мрачните времена и точно заради това не бързат. Има купувачи, които очакват спекулативни сделки през първото полугодие на 2021г., което води до тяхната изчаквателна позиция. Прогнозите за драстичен спад на цените на имотите след COVID за сега са далеч от пазарната действителност, но времето ще покаже. Този тип стратегия би довела или до удар в десятката или до нищо запомнящо се. Затова и тази концепция е граничеща с хазартната.

    Някъде между двете крайности се намира умерената среда, в която хората взимат решения на база ежедневни нужди, а не на база краткосрочни пазарни флуктоации. Всеки който търси имот за дългосрочно ползване има множество фактори, различни от покупната цена, които могат да определят една покупка като успешна или не. Много хора знаят, че по-ниска цена не може да оправдае покупката на неподходящо жилище или скъпия ипотечен кредит, или липсата на избор от имоти при вземането на решение. В един дългосрочен аспект, за хората винаги са били по-важни емоциите, семейния уют, комфортната месечна вноска за кредит, дългосрочното изграждане на активи. В края на периода просто „по-добрата“ покупна цена, всъщност не е била основа за най-добра сделка. Останалите, които се опитват да „бият“ пазара на къси позиции, или са топ професионалисти или нямат никаква идея какво вършат.

    Затова пазарът на недвижими имоти винаги е предизвиквал интерес, тъй като е динамичен, необятен, ангажиращ и винаги предизвикателен.

    недвижими имоти ипотечни кредити пазар на недвижими имоти Primo+ продажби на имоти цени на имоти 2020

    Оценка на новината

    0