• Настроенията на строителите поставиха още един рекорд през октомври

    Настроенията на строителите поставиха още един рекорд през октомври

    Строителите в страната не виждат падане в търсенето от страна на купувачите и това прави индустрията по-уверена от всякога.

    Настроенията на строителите поставиха още един рекорд през октомври

    Настроенията на строителите поставиха рекордно високо ниво за втори пореден месец, скачайки до 85 през октомври по индекса на NAHB / Wells Fargo Housing Market. Септември и октомври са първите два месеца, когато индексът някога е бил над 80. Всичко над 50 се счита за положително. Припомняме, че индексът достигна 71 през октомври 2019 г.

    Настоящите условия за продажби се повишиха с 2 пункта до 90. Очакванията за продажбите през следващите шест месеца се увеличиха с 3 пункта до 88, а трафикът на купувачите остана непроменен на 74.

    „Трафикът остава висок и рекордно ниските лихвени проценти поддържат търсенето силно, тъй като концепцията за„ дом придоби ново значение за работа, учене и други цели в ерата на Covid-19, каза председателят на NAHB - Чък Фоук, строител от Тампа, Флорида. „Въпреки това става все по-голямо предизвикателство да се строят домове на достъпни цени, тъй като недостигът на партиди, работна ръка, дървен материал и други ключови строителни материали удължава времето за строителство.“

    Строителите забавиха или спряха производството през първите месеци на пандемията и бяха изненадани от внезапното потребителско търсене, което се появи на пазара им през май. Следователно съществуващите сухопътни тръбопроводи бяха изчерпани много по-бързо, отколкото строителите очакваха.

    „На много пазари готовите партиди са в недостиг или липсват, а конкуренцията е ожесточена“, сподели Джон Бърнс от John Burns Real Estate Consulting в скорошен доклад.

    Строителите се борят да увеличат производството. Жилищата и разрешителните за строеж започват да  се покачват бавно, но дори не са близо до задоволяване на търсенето. Ипотечните лихви не показват никакви признаци за значително покачване в скоро време.

    „Пазарът на жилища продължава да бъде светло място за икономиката, подкрепено от повишен интерес на купувачите в предградията, покрайнините и малките градове“, каза главният икономист на NAHB - Робърт Диц. „Продажбите на нови еднофамилни къщи изпреварват стартирането с историческа разлика. Преодоляването на тази разлика ще изисква или увеличаване на обема на строителството, или намаляване на наличните материални запаси, което вече е на историческо ниво по отношение на месечното предлагане."

    строителство търсене Covid-19 ипотечни лихви недостиг на ресурси

    Оценка на новината

    0