• Банките се готвят за големи загуби, заради очакван спад в цените на търговските имоти

    Банките се готвят за големи загуби, заради очакван спад в цените на търговските имоти

    Инвеститорите в облигации също могат да бъдат изложени на риск.

    Банките се готвят за големи загуби, заради очакван спад в цените на търговските имоти

    Тази година цените на търговските недвижими имоти спаднаха, тъй като бизнесът на дребно беше нарушен. Това може да доведе до значителни загуби за банките.

    При предишни спадове загубите на търговски имоти бяха "тежки" и има тревожни признаци, че подобна тенденция може да се повтори този път по време на забавянето, предизвикано от коронавирус, каза Адам Слейтър от Oxford Economics в доклад.

    В най-лошия сценарий Слейтър каза, че тези загуби по заеми биха „съществено подкопали“ банковия капитал.

    „Големият спад на цените (търговски недвижими имоти) обикновено се превръща в големи загуби за банките. Отписванията на заеми (търговски недвижими имоти) допринесоха значително за общите банкови загуби през последните години“, сподели Слейтър.

    По време на голямата финансова криза през 2008 г. например такива загуби на заеми представляват между 25% и 30% от общото отписване на заеми в САЩ.

    Този път тези рискове изглеждат най-високи в САЩ, Австралия и части от Азия като Хонконг и Южна Корея. В тези икономики растежът на кредитите е висок, със „значителна“ експозиция на кредити. Но цените на търговските имоти вече започват да спадат, особено в Хонконг.

    В Сингапур наемите на офиси са имали най-големия си спад от 11 години през третото тримесечие, показват официалните данни. Наемите за офис площи са спаднали с 4,5% през последното тримесечие.

    Индексът на компанията за световните цени на търговските недвижими имоти, базиран на седем големи пазара, показва, че те намаляват с 6% спрямо миналата година.

    „В момента хотелите работят с много ниска степен на заетост, търговските обекти са забелязали рязък спад в поведението на клиентите, а много офиси са затворени или работят с намален персонал“, пише още в доклада Адам Слейтър. „При тези обстоятелства доходите от наем и изплащането на дълга от засегнатите сектори са под сериозно съмнение.“

    Oxford Economics анализира 13 основни икономики и установява, че отписванията на 5% от заемите ще се равняват на загуба между 1% и 10% от капитала от първи ред на банките, техният основен източник на финансиране, включително собствен капитал и печалби. Най-голямото въздействие ще се почувства в Азия.

    В САЩ около половината от заемите от този сектор не се извършват чрез банкови заеми и това включва издаването на облигации в сектора, според доклада. В някои части на Европа и Азия през последните години този дял на заемите чрез небанковия сектор се е увеличил до 25% или повече.

    „В случай на имуществени фондове, спадът (търговски недвижими имоти) може да доведе до прилив на инвеститори за изкупуване на техните притежания, което води до пламъчни продажби на активи - усилване на ценовите спадове и по-големи загуби по заеми“, отбелязва още Слейтър.

    Но има и добри новини - банките са в по-добра форма в сравнение с преди десетилетие. Съотношенията им на капитал и ливъридж са около два пъти по-високи от преди десетилетие. След финансовата криза бяха въведени реформи за намаляване на риска и подобряване на устойчивостта на глобалния банков сектор, като се поддържат определени коефициенти на ливъридж и нива на резервния капитал.

    банки заеми загуби пандемията COVID-19 търговски имоти

    Оценка на новината

    0