• В САЩ: Процентът на ипотечните кредити за жилища скочи

    В САЩ: Процентът на ипотечните кредити за жилища скочи

    Картината на ''пандемичното жилище'' започна да изглежда малко по-различна.

    В САЩ: Процентът на ипотечните кредити за жилища скочи

    Акциите на строителните компании ''изпълзяха от мазето'' на фона на мащабно ралито, предизвикано от съобщението на Pfizer в понеделник, че данните от ранните проби показват, че ваксината срещу коронавирус е много ефективна.

    Строителите в страната се възползваха от пандемията Covid-19, тъй като хората търсеха по-големи, по-високотехнологични домове в предградията. Работата и ученето от вкъщи бяха от първостепенно значение.

    Акциите на най-големите строители като DR Horton, Lennar, Pulte и луксозния строител Toll Brothers намаляха в понеделник по обяд. iShares в САЩ, който включва търговци на дребно за подобряване на домове като Home Depot, Sherwin Williams и Masco, също пое удар.

    Част от това е свързано и с ипотечните лихви, които поставиха още едно рекордно ниско ниво миналата седмица, но се обърнаха след разпродажба на пазара на облигации. Лихвените проценти следват доходността от 10-годишната хазна на САЩ, която се повиши до най-високото ниво от март.

    „Слабостта на облигациите започва да вали по начин, който не сме виждали от лудата волатилност през март и този път няма опасения относно ликвидността и гладкото функциониране на пазара“, каза Матю Греъм, главен оперативен директор в Mortgage News Daily. „Това прави настоящия ход много сериозен.“

    Всичко това обаче изглежда като добра новина за големите апартаменти REIT, като Equity Residential, Avalonbay и UDR. Апартаментите не само се възползват, когато цената на жилищата се повиши, но очевидно има усещането, че ваксината ще върне хората на работа, обратно в центъра на страната и ще обърне градския полет.

    „Очевидно има ентусиазъм, но това не отнема от факта, че наемите са намалели с над 20% в много от големите пазари за градски портали, като компаниите все още позволяват на служителите да работят от вкъщи до средата на 2021 г.“, каза Александър Голдфарб, анализатор на REIT. „Предстои много по-голям натиск върху доходите.“

    Goldfarb също е загрижен, че има други социални и икономически последици, които могат да попречат на хората да се втурват обратно към градското ядро, особено на бреговете, където ограниченията на Covid-19 са по-строги, и местните икономики са пострадали повече.

    САЩ ипотечни кредити строителство пандемията COVID-19 Goldfarb

    Оценка на новината

    0