• Капиталова печалба – или как скрито можем да печелим от имоти.

    Капиталова печалба – или как скрито можем да печелим от имоти.

    Георги Янков ви представя три посоки как да реализирате печалба в дългосрочен план.

    Капиталова печалба – или как скрито можем да печелим от имоти.

    Звучи като нещо сложно или като термин от фондовата борса. Всъщност капиталовата печалба е термин, който описа растежа на стойността на имота във времето. Знаете, че имотите нямат статични цени. Напротив даже, те са доста динамични. Основната причина е, че при ценообразуването винаги са намесени търсенето и предлагането, а те са супер динамични. Освен това, стойността на един имот винаги се свърза с характеристиките на сходните имоти, които са пряка конкуренция в конкретния период от време. С други думи, цената днес и след две години на един имот ще бъде различна, не защото имотът е станал по-голям или по-малък, а защото в различните моменти на пазара се продават различни сходни имоти на различни цени.

    Във времето и в различните етапи от цикъла на пазара, стойността на имота може да се повишава и да се намалява. Колкото по-дълго „стоите“ върху един имот, толкова по-голям е шанса да реализирате капиталова печалба. Това се базира на факта, че в дългосрочен план, цените на имотите винаги са в посока нагоре. Какво можете да правите с тази „печалба“? Посоките са три.

    При реализиране на добра капиталова печалба, един от вероятните сценарии е да продадете имота, за да осребрите това покачване на пазара. Това е добър вариант при инвестиционни имоти, тъй като ако трябва да сменяте жилището си, продажбата на висока цена, почти винаги ще означава, че ще купите отново на висока цена. Тук може да има изключения ако сменяте квартали и продадете в по-скъп квартал и закупите в по-евтин. Същото важи и за типовете имоти.

    Вариант две е да ипотекирате имота. Едно от най-хубавите предимства на капиталовата печалба е, че така автоматично увеличавате кредитната си адекватност и имате достъп до по-голям кредитен ресурс. Така можете да освободите средства, които отново да инвестирате при по-висока доходност от тази, която плащате на банката за това, че използвате парите.

    Третата опция е просто да се наслаждавате на факта, че стойността на активите ви расте и да обръщате повече внимание на важните за вас неща.

    Георги Янков е специалист със 17-годишен опит в сделките с недвижими имоти. Той е съосновател на Imvestia, управляващ съдружник и мениджър в компанията за недвижими имоти Primo+. Георги е водещ на предаването "Следващото Ниво с Щелян и Георги", което вече има над 130 излъчени епизода в повечето социални мрежи и подкаст платформи. Гостите във формата са едни от най-успелите Българи в своите сфери на дейност, а всеки епизод дава огромна стойност на всички зрители и слушатели. Съосновател на Primo+ Academy - водеща обучителна организация за търговци, брокери, мениджъри и собственици на агенции за недвижими имоти.

     
    пазар ипотека цени на имоти пазар на недвижими имоти търсене и предлагане на имоти Primo+ търсене на имот businessnews

    Оценка на новината

    0