• Kак Covid-19 повлия на класацията на най-скъпите градове в светa?

  Kак Covid-19 повлия на класацията на най-скъпите градове в светa?

  Азиатските градове традиционно доминираха в класацията през последните години, но пандемията промени това.

  Kак Covid-19 повлия на класацията на най-скъпите градове в светa?

  Цюрих и Париж изместиха Сингапур и Осака в скорошен доклад за най-скъпите градове в света. Преди това двата азиатски града се присъединиха към Хонконг на върха на класацията. Осака дели петото място с Тел Авив.

  Това се основава на последния индекс на разходите за живот на The Economist Intelligence Unit, който показва как пандемията на коронавирус е повлияла на цените на стоките и услугите в повече от 130 града към септември 2020 г.

  Според доклада скокът на Цюрих и Париж до първото място се дължи на укрепването на швейцарския франк и еврото.

  Пандемията Covid-19 е причинила отслабването на щатския долар, докато западноевропейските и северноазиатските валути са се укрепили спрямо него, което от своя страна е променило цените на стоките и услугите“, каза Упасана Дът, ръководител на Световните разходи за живот в The EIU.

  Ню Йорк се използва като основен град в индекса.

  През последната година цените на повечето стоки и услуги бяха „доста равни“, но някои категории бяха засегнати поради кризата с Covid-19. Разходите за основни продукти като храна и вода останаха „устойчиви“, но ниското търсене доведе до рязък спад на цените на дрехите.

  „Проблемите с веригата за доставки също са имали различно въздействие върху различните стоки, което е повишило цената на продуктите с голямо търсене, като компютри в някои градове“, се казва още в доклада.

  Подобни тенденции могат да продължат и през 2021 г., тъй като разходите остават ограничени, оказвайки натиск върху цените. Много от потребителите ще дадат приоритет на разходите за домашно забавление, техника и по-бърз достъп до интернет.

  класация пандемията COVID-19 най-скъпи градове

  Оценка на новината

  0