• В САЩ: Защо за по-младите поколения е трудно да се отделят от техните родители?

    В САЩ: Защо за по-младите поколения е трудно да се отделят от техните родители?

    Пандемията Covid-19 усложни личните финансови борби на много по-млади американци.

    В САЩ: Защо за по-младите поколения е трудно да се отделят от техните родители?

    През последните няколко години стана обичайно младите хора да избират да живеят у дома поради финансови пречки и предизвикателства. През 2018 г. около 25 милиона американци на възраст от 18 до 34 години все още не са предприели крачката към закупуване на самостоятелно жилище.

    Настоящият икономически климат, дори при рекордно ниски лихвени проценти по ипотечните кредити, може да не предизвика голям обрат в тенденцията.

    Кои са основните причини младите хора да не сбъдват американската си мечта?

    1. Дълг

    Mнозина все още носят тежестта на дълга по студентски заем. Изследователският център на Pew установи, че броят на домакинствата с дълг по студентски заем се е удвоил от 1998 до 2016 г. Средната сума на дълговете е 19 000 долара. С нарастването на съотношението дълг/доход, е по-малко вероятно те да успеят да спестят за първоначално плащане.

    2. Плащане на наем в скъпи градове

    Наред с изплащането на скъпи студентски заеми, младите избират да наемат по-скъпи жилища. Почти половината от домакинствата, ръководени от хора от 18 до 34 години, са били натоварени с наем, което означава, че над 30% от заплатата им, е за да покрият наема.

    Докладът посочва, че по-образованите домакинства се преместват в градове с и без висококвалифицирано население. Вземете градове като Ню Йорк или Сан Франциско, известни като центрове за финанси и иновации, и известни с това, че са изключително скъпи за живеене.

    Covid-19 доведе до падане на наемите в големите градове, тъй като повече работници, работещи с познания, бягат от градските райони, подпомогнати от голяма промяна в политиките за работа от дома на работодателите, които изглежда стават постоянни в много компании. Но това също повиши цените на жилищата в предградията.

    3. Отлагане на брака

    През 1960 г. средната възраст за сключване на първи брак е било началото на 20-те години, но днес средната възраст за брак е по-близо до края на 30-те години. Повечето мъже не се женят най-малко до 29.

    Според Урбанския институт сключването на брак увеличава вероятността да притежавате дом с 18 процентни пункта. 

    4. Ипотечни заемодатели и предизвикателства пред многообразието

    Дискриминацията сред заемодателите пречи на много домакинства да получат ипотеките, необходими за закупуване на жилище. Това е така, защото заемодателите отказват ипотеки за кандидати за чернокожи с процент 80% по-висок от този за кандидати за бели, според данните от 2020 г. от Закона за разкриване на ипотечни кредити в дома.

    Освен това между 1990 и 2015 г. делът на белите домакинства е спаднал с 16 процентни пункта, от 76 на 60 процента. През този период делът на испанците се е увеличил с 9 процентни пункта, делът на азиатските американци се е увеличил с 3 процентни пункта, а делът на черните се е увеличил с 2 процентни пункта. Но през този период от време процентът на собственост на жилищата на почти всички групи (с изключение на испанците) е спаднал, като най-големият спад, наблюдаван сред чернокожите домакинства, е спаднал с 6 процентни пункта.

    Днес процентът на собственост на жилища сред чернокожите е с 26,2 процента по-нисък от този на белите.

     

    ипотечни кредити закупуване на жилище пречки американска мечта

    Оценка на новината

    0