• От какво се страхуват купувачите на недвижими имоти по време на пандемия?

  От какво се страхуват купувачите на недвижими имоти по време на пандемия?

  Пандемията събуди страхове във всички сфери на бизнеса, особено в този с недвижимите имоти.

  От какво се страхуват купувачите на недвижими имоти по време на пандемия?

  В първите седмици след обявяване на извънредното положение, страховете бяха във всяко едно направление. Разбира се, на първо място хората се страхуваха за здравето си.

  Що се касае до имотните им сделки, страховете бяха във връзка с липсата на информация. Някои купувачи решиха да прекратят търсенето на жилище и отложиха за по-добри и сигурни времена. Други решиха спешно да търсят, за да защитят спестяванията си.

  Основните страхове бяха свързани с обезценяването на имотите. Логично всеки се страхуваше да не закупи имот, който ще се обезцени след няколко месеца с 20-30%. Много бързо тези страхове отминаха, след като се очерта ясна тенденция, че срив на имотите няма да има. Дори предлагането силно се ограничи, което намали опциите за избор от страна на купувачите. Така купувачите буквално плащаха цената, която продавачите търсеха и често не се достигаше до преговори.

  Другите страхове бяха свързани с работата на институциите. Една от основните новини, които „взривиха“ пазара беше, че нотариалните кантори няма да работят и няма да има възможност за нотариални производства. Всички съпътстващи институции работиха на минимален капацитет и подаването, и получаването на документи ставаше със забавяне във времето. В рамките на няколко седмици и този проблем отшумя, а скоро ритъмът се възвърна.

  Към края на 2020 г все още има множество съмнения у купувачите за това дали да купуват или да изчакат. Тези, които са водени от практични причини за покупка взимат решения на момента. Те се базират на фактите в момента и нямат желание да спекулират с хипотетични сценарии за развитието на пазара. Други пък се осланят на прогнози и поемат по-дълъг път, който преминава през период на изчакване, за да видят в каква посока ще вървят цените през първото тримесечие на 2021г. Стратегиите са различни, както и резултатите, които всеки ще постигне. Така, че 2021г. ще бъде интересна година. 

  Георги Янков е специалист със 17-годишен опит в сделките с недвижими имоти. Той е съосновател на Imvestia, управляващ съдружник и мениджър в компанията за недвижими имоти Primo+. Георги е водещ на предаването "Следващото Ниво с Щелян и Георги", което вече има над 130 излъчени епизода в повечето социални мрежи и подкаст платформи. Гостите във формата са едни от най-успелите Българи в своите сфери на дейност, а всеки епизод дава огромна стойност на всички зрители и слушатели. Съосновател на Primo+ Academy - водеща обучителна организация за търговци, брокери, мениджъри и собственици на агенции за недвижими имоти.

   
  пазар недвижими имоти купувачи Primo+

  Оценка на новината

  5.00