• Всеки наемател може да направи добра сделка за себе си. Ето как!

  Всеки наемател може да направи добра сделка за себе си. Ето как!

  Ценни съвети за всеки наемател. Как да подходим към наемодателя за да успеем да направим добра сделка.

  Всеки наемател може да направи добра сделка за себе си. Ето как!Имоти, Businessnews.bg

  Наемателите на недвижими имоти преминаха през предизвикателна година. Някои от тях бяха принудени да освободят имотите, които обитават, други търсеха опции за намаляване на наемните нива. Всички се надяваме, че през 2021г. участниците на пазара ще имат една идея по-леки казуси за решаване и повече поводи за оптимизъм.

  Без значение в какъв цикъл от пазара наемате недвижими имот, има няколко универсални стъпки, които ако следвате, бихте могли да сключите добра сделка. В статията ще разгледаме пример с наем на жилищен имот, но с малки корекции, моделът може да бъде приложен и при наем на търговски имоти.

  1. Когато наемате имот, „наемате“ и наемодател. Никога не забравяйте това. Ако имате проблеми с наемодателя, няма значение каква сделка сте договорили, тя винаги е лоша. Вторичните ефекти от влошени взаимоотношения със собственика на имота, могат да бъдат много по-лоши от паричните загуби.

  2. Погрижете се да изградите доверие у наемодателя. Това, че вашите роднини и приятели знаят, че сте добри хора, не означава, че го пише на челото ви. Обърнете внимание на поведението си по време на огледите и срещите за преговори. Представете себе си като наемател във времето – какви имоти сте обитавали, за какъв срок, каква е причината да сменяте жилището. Ако имате писмени препоръки от стар наемодател, ще бъдете най-вероятно единствените такива наематели.

  3. Ако искате да преговаряте за цената, помислете какво можете да предложите насреща. Много често хората преговарят, защото смятат, че цената е висока. Дори и да е така, собствениците го приемат лично и рядко се съгласяват на големи отстъпки. Ако обаче преговаряте с нещо в замяна, тогава това си е чиста сделка за тях. Можете да предлагате няколко предплатени наема. Ако коригирате цената с 10-15% и предплатите 3 месеца, можете да приемете, че предплатените пари са с такава доходност, което никак не е лошо. Също можете да предложите непрекъсваеми срокове, което дава сигурност на наемодателя, че ще има дългосрочни наематели. Предложете неустойки, ако решите да напуснете имота по-рано.

  Понякога търсенето в определени райони е толкова голямо, че „битката“ е кой наемател ще избере собственика, а не кой е предложил най-добра цена. Спазвайки тези няколко стъпки, можете да увеличите шансовете да бъдете избрани за следващите обитатели на имота, което понякога е единствената цел.

  За финал ще завършим, че можете да представите себе си и условията по сделката в писмен вид (ако динамиката на сделката го позволява). Така ще се отличите спрямо всички други желаещи, ще покажете сериозен ангажимент и ще увеличите шансовете си за добра сделка.

  Успех!

   

  Георги Янков е специалист със 17-годишен опит в сделките с недвижими имоти. Той е съосновател на Imvestia, управляващ съдружник и мениджър в компанията за недвижими имоти Primo+. Георги е водещ на предаването "Следващото Ниво с Щелян и Георги", което вече има над 130 излъчени епизода в повечето социални мрежи и подкаст платформи. Гостите във формата са едни от най-успелите Българи в своите сфери на дейност, а всеки епизод дава огромна стойност на всички зрители и слушатели. Съосновател на Primo+ Academy - водеща обучителна организация за търговци, брокери, мениджъри и собственици на агенции за недвижими имоти.

   


   

  недвижими имоти търсене и предлагане на имоти Primo+ търсене на имот наемане на жилище

  Оценка на новината

  5.00