• Броят на ипотечните кредити нараства

    Броят на ипотечните кредити нараства

    По-високите лихвени проценти не са намалили търсенето на ипотечните кредити.

    Броят на ипотечните кредити нараства

    Заявленията за ипотечни кредити за покупка на жилища са нараснали с 3% през миналата седмица спрямо предходната, според сезонно коригирания индекс на Асоциацията на ипотечните банкери. Това е четвъртата поредна седмица печалби. Обемът е с 26% по-висок от преди година. Друго е положението при рефинансирането, където се отбелязва осезаем спад.

    „Заявленията за ипотечни кредити нарастват с всяка изминала седмица, задвижвани както от домакинства, търсещи повече жилищна площ, така и от по-млади домакинства, които искат закупят собствен дом“, казва Джоел Кан, икономист от MBA. „Средният баланс на кредитите за покупки отново се увеличи, както чрез ускоряване на растежа на цените на дома, така и чрез повишаване на конвенционалните приложения с по-висок баланс.“

    Кан предупреди, че тъй като цените се повишават допълнително и ипотечните лихви продължават да се повишават, „може да видим, че предизвикателствата за достъпност стават все по-сериозни, ако новите и съществуващите доставки не се увеличат значително“

    Средният договорен лихвен процент за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент със съответстващи салда по заеми (548 250 $ или по-малко) се е увеличил до 3,36% от 3,28%, за заеми с 20% първоначална вноска. Това е най-високата стойност от юли миналата година.

    „Ипотечните лихви се повишиха в тандем с доходността на хазната, тъй като перспективите за американската икономика продължават да се подобряват.“, добави Кан.

    От началото на годината лихвеният процент е нараснал с повече от 50 базисни пункта или половин процент, намалявайки потенциалните спестявания от рефинансиране.

    Заявленията за ипотечни кредити за рефинансиране на жилищен кредит са намалели с 5% за седмицата и са с 13% по-ниски от преди година. Това е най-бавният темп от септември насам, със спад в конвенционалните и правителствените приложения. Делът на рефинансиране на ипотечната дейност е намалял до 60,9% от общите заявления от 62,9% през предходната седмица.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00