• Кога пазарът на жилища ще се срине?

    Кога пазарът на жилища ще се срине?

    Близо 75% от 100-те най-големи жилищни пазари в САЩ отчитат годишен ръст на цените на жилищата.

    Кога пазарът на жилища ще се срине?

    Пазарът на жилища бе нажежен докрай през последната година, благодарение на пандемията от коронавирус и наложените ограничителни мерки.

    Забелязва се нарастваща загриженост сред потребителите, че на имотния пазар се наблюдава т.нар. ценови балон.

    От Google съобщиха, че търсенето „Кога пазарът на жилища ще се срине?“, се е увеличило с 2,450% през последния месец. А търсенето: „Колко над исканата цена трябва да предложа при продажба на имот за 2021?“, е скочило с 350% през последната седмица.

    CoreLogic отчита покачването на цените с 10,4% през февруари тази година. Това е най-големият годишен скок от 2006 г. насам.

    „Имаме остър недостиг на предлагане на пазара за продажба по едно и също време, когато рекордно ниските лихвени проценти стимулират апетита за покупка от хилядолетия насам“, каза Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic.

    Има около наполовина по-малко домове, активно включени в списъка за продажба, в сравнение със списъка по това време преди година, според realtor.com. Това доведе и до разпалване на конкуренцията между купувачите.

    В началото на този месец 42% от домовете са били обявени за продажба с цена над пазарната, според брокерската агенция за недвижими имоти Redfin.

    „Пазарът на жилища е по-конкурентен, отколкото сме го виждали, но няколко показателя ни карат да се запитаме дали се приближаваме до върха по отношение на това колко бързо могат да нараснат търсенето и цените“, каза Дарил Феруедър, главен икономист на Redfin. „Цените на продавачите може да започнат да се изравняват в това, което засега изглежда следва типичен сезонен модел.“

    Fairweather възприема спада в заявленията за покупка на ипотечни кредити като знак, че някои хора отпадат от пазара, защото липсват достъпни жилища за продажба.

    Тъй като ипотечните лихви се повишават, се очаква годишните ръстове на цените на жилищата да се покачат на национално ниво до 3%. Това означава, че ще има някои пазари, които изобщо няма да имат ръст на цените.

    Близо 75% от 100-те най-големи жилищни пазари в САЩ отчитат годишен ръст на цените на жилищата от 10% или по-високи, според Black Knight. Пазарите с най-силно поскъпване на цените могат да бъдат най-застрашени.

    Много от тях са на Запад, където калифорнийците се стекоха по време на неотдавнашното изселване. Те включват Бойзи Сити, Айдахо, където цените растат с 26% годишно, според Black Knight. 

    Градовете с най-бавно поскъпване на жилищата са Чикаго, Хюстън, Ню Орлиънс, Орландо, Флорида и Питсбърг - всички с едноцифрена печалба.

    „Всякакви надежди през 2021 г. да доведат до приток на домове на пазара и да намалят натиска върху цените, засега изглеждат разбити“, пише Бен Грабоске, президент на данни и анализи в Black Knight, отбелязвайки спада в новите обяви за продажба през януари и февруари. „При по-високи лихвени проценти и продължаващ недостиг на материални запаси ще бъде важно да следите внимателно както цените на жилищата, така и показателите за достъпност през следващите месеци.“

    И така, ще се срине ли жилищният пазар? Малко вероятно.

    Ако цените отбележат дори лек спад на някои пазари, това няма да доведе до криза, подобна на тази преди десетилетие. Инвеститорите ще изиграят голяма роля на пазара, предвид голямото търсене на наеми. Това би трябвало да послужи като резервна точка за голям спад на цените.

    САЩ ръст в цените на имотите имотен пазар имотен балон пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00