• Нажежените пазари на недвижими имоти, които реализираха изненадващи печалби

    Нажежените пазари на недвижими имоти, които реализираха изненадващи печалби

    Едни от най-неочакваните обрати на американските пазари на имоти през последната година.

    Нажежените пазари на недвижими имоти, които реализираха изненадващи печалби

    Малко повече от десет дни след приключването на най-голямата продажба на имение в Делей Бийч, Флорида, за 19 милиона долара, брокерът на луксозни недвижими имоти Сенада Аджем получава неочаквано телефонно обаждане.

    „Купувачът ми се обади, че ще продаде жилището. Честно казано, бяхме изненадани”, сподели Аджем в интервю. Тя разказа как купувачът изтъкнал, че плановете му са се променили. Той и семейството му вече не желаели да се преместят във Флорида.

    „Дотогава не се бях сблъсквала със ситуация, в която клиентът да е инвестирал толкова време и усилия, за да закупи мечтан дом - само за да го продаде с лекота след по-малко от две седмици“, споделя още Аджем.

    Сценарият не е единичен случай. Той се развива на няколко американски пазара на недвижими имоти, тъй като нарастващата стойност на акциите и другите активи е помогнала да се увеличи разходната способност на богатите. Тъй като много от тези купувачи искат да живеят на ограничен брой пазари, наличието на луксозни имоти може да бъде оскъдно.

    Плажът Delray е един добър пример. Запасите за многомилионни луксозни списъци в града на югоизточното крайбрежие на Флорида са на 10-годишно дъно и са с 45% по-малко в сравнение с 2020 г.. През първото тримесечие средната продажна цена на луксозна еднофамилна къща там е нараснала с повече от 53,7% от предходното тримесечие, според доклада на Elliman.

    „Ниският запас от мегамансиони, особено на процъфтяващия пазар на жилища, какъвто имаме в Южна Флорида, работи в полза на продавача“, отбелязва брокерът Сенада Аджем.

    В Южна Калифорния, брокерът Анди Ставрос, също се е сблъсквал с купувач, който предприема неволна спекулация с цената. Ставрос продал на клиента си дом за 8,7 милиона долара в 14 Sandy Cove в Нюпорт Бийч, Калифорния. В същия ден, когато сделката е затворена, купувачът решава да обяви имота за продажба. Ставрос обяснява, че плановете на клиента му се променят, защото се появява нова, по-примамлива оферта. "Старият дом'' се продава на цена от 8,9 милиона долара, която е по-висока от покупната.

    Решението да продадете имот за милиони долари в същия ден, когато затворите сделката, обикновено не е печеливша стратегия. Но ако имотът е привлекателен и се намира на горещ пазар с нисък запас, непреднамерената спекулация може да реализира значителна печалба, според брокера за недвижими имоти в Южна Флорида Девин Кей.

    Адам Уайдън, основателят на хедж фонд ADW Capital, също изпада в подобно полоежение. В края на декември миналата година той закупува дом на остров Ла Горс в Маями Бийч за 4,15 милиона долара. Островът La Gorce е малка общност с охранителни врати, която Шер, Рики Мартин и Били Джоел някога са наричали ''вкъщи''. Уайдън заявява, че възнамерява да събори остарялата резиденция от 4500 квадратни метра на парцела от половин акра и да построи по-голям нов дом. Но скоро след това осъзнава, че не е готов за всички главоболия, които съпътстват изграждането на нов дом. Девин Кей, който е брокер на Уайдън по онова време, е шокиран, когато шест дни след закупуването на имота, той се продава на същата цена, за която бил купен.

    Цените за продажби на луксозни еднофамилни къщи на пазара на Маями Бийч, са се повишили с 20,2% през първото тримесечие спрямо предходното тримесечие на годината, според доклада на Elliman.

    Но не само луксозните пазари ''преживяват'' печеливши непреднамерени обрати. 

    31-годишният брокер на Дъглас Елиман закупува парче земя в град Колдуел през септември миналата година. Парцелът е незастроен, от 0,8 акра, с изглед към голф игрището на Тимбърстоун, на около 20 минути от Бойсе. Цената на сделката е 120 000 долара. 

    Дъглас Елиман има предвирарително подготвен проект за мястото, сдобива се с архитектурни планове за него, като разходите за реализацията му били около 380 000 долара.
    Но три месеца след закупуването на земята, Дейли споделя, че се случва нещо, което никога не е очаквал. Появява се купувач с оферта, на която не могъл да откаже. Той продава имота за 250 000 долара, като реализираната печалба за по-малко от пет месеца е повече от 163%.

    продажба на имоти печалби американски пазар на имоти

    Оценка на новината

    0