• Aвстралийски град иска да се превърне в следващата "Силициева долина"

    Aвстралийски град иска да се превърне в следващата "Силициева долина"

    Този град ще е ''подарък'' не само за Австралия, но и за света.

    Aвстралийски град иска да се превърне в следващата "Силициева долина"

    Пътувайки нагоре по слънчевите брегове на австралийския Голд Коуст, на 25 километра извън Бризбейн, ще откриете Грейтър Спринфийлд - един различен град.

    Може би никога не сте чували за него, което не е изненадващо, тъй като градът е на по-малко от 30 години. Но това не е пречка за амбицията му да се превърне в следващата "Силициева долина".

    Основателят на Springfield City Group (SCG) е австралийският бизнесмен Маха Синатхамби. Той е прекарал над 50 години, създавайки жилищни и търговски обекти в цяла Австралия. Последният му проект Springfield City Group (SCG) черпи вдъхновението си от "Силициевата долина". Маха Синатхамби желае да създаде модерен бизнес център, проектиран около технологии, образование и здравеопазване. Той търси подкрепата на големите компании, които да му помогнат да реализира следващия етап от визията си, на стойност от 68 млрд.долара.

    „Опитваме се да привлечем вниманието на Microsoft и Google", каза Синатхамби, отбелязвайки, че в момента групата води дискусии с мултинационална технологична компания.

     

    Иновационен център за Азиатско-Тихоокеанския регион

    Разработен върху парцел от 7000 акра земя, закупен за 6,1 милиона долара, Грейтър Спрингфийлд - десетата по големина планирана общност в света - вече е жив, дишащ град, коренно променен от 1992 г. насам.

    Днес, той е дом за 46 000 жители, 16 500 домове, 11 училища, национален университетски кампус, болница и железопътна линия, свързваща го със съседния Бризбейн, Синатхамби каза, че градът до момента е завършен на 25%, след като получи 15 млрд.долара частно и държавно финансиране.

    Но са необходими повече бизнеси, за да се превърне в истински иновационен център в Азиатско-Тихоокеанския регион, да постигне целите си да утрои населението и да създаде 52 000 нови работни места до 2030 г. Към днешна дата 20 000 работни места са създадени пряко и косвено по проекта SCG.

    Стръвта, както се изразява Синатхамби, е зеленото местоположение на града, което, подобно на ''Силициевата долина'', предлага на компаниите пространство за експерименти. Това включва предлагане на специално изградени съоръжения, в които големи компании и по-малки стартиращи фирми могат да правят иновации. Междувременно нейната „жива лаборатория“ предоставя място за тестване на нови технологии, свързани с интелигентна работа, живот, учене и игра.

    Engie SA е един от бизнесите, който в момента тества водите. През 2018 г. френската компания за комунални услуги подписа 50-годишен стратегически съюз, за ​​да направи първия град с нулево енергийно потребление на Грейтър Спрингфийлд в Австралия, тъй като има за цел да покаже своите зелени пълномощия.

    До 2038 г. Engie планира градът да генерира повече енергия, отколкото изразходва, като се фокусира върху пет ключови стълба: градско планиране, мобилност, сгради, енергия и технологии. Увеличаването на инфраструктурата на електрическите превозни средства, приоритизирането на обществения транспорт, изграждането на екологично чисти сгради, въвеждането на слънчеви панели на всички налични покриви и запазването на 30% от землището на региона за открити зелени площи, са сред различните методи, които ще използват за постигане на целта.

    По-рано този месец, стартиращата компания в Сидни Lavo избра Грейтър Спрингфийлд като производствен център за своя „първи в света“ 30-годишен комплект водородни батерии, за който се казва, че може да захранва жилище за два дни с едно зареждане.

     

    Развитие на работна сила от знания

    Новите бизнес операции ще бъдат разположени в така наречения ''район за знания'' на Грейтър Спрингфийлд - основният център за заетост в града, предназначен да привлече работници в областта на знанията с умения, свързани с основните стълбове: технологии, образование и здравеопазване.

    Здравният участък от 128 акра, разработен с Harvard Medical International, ще предоставя най-доброто здравеопазване, както и хиляди медицински работни места, каза Синатхамби. Междувременно, разширяващата се образователна мрежа в града, включваща два нови университета и фокус върху местните общности, ще възпита новото поколение професионалисти.

    И все пак времето на проекта не може да бъде пренебрегнато. Пандемията накара много хора да преосмислят привлекателността на големите бизнес центрове, като според някои оценки до 53% от американските технически и медийни служители вече са напуснали или планират да оставят след себе си нарастващите разходи за живот.

    Синатхамби обаче е уверен, че визията му за бъдещия град на Австралия ще се задържи и може би дори ще предостави план за други.

    С фокуса си върху нововъзникващите индустрии, Грейтър Спрингфийлд изглежда е преодолял пандемията по-добре от някои други места, регистрирайки равнище на безработица от 3,9% в сравнение с нивото в Куинсланд от 5,9%.

    Силициева долина Springfield City Group (SCG) Грейтър Спрингфийлд Маха Синатхамби

    Оценка на новината

    5.00