• Защо цените на жилищата в САЩ са толкова високи?

  Защо цените на жилищата в САЩ са толкова високи?

  30-годишната фиксирана ипотечна ставка тласка цените до рекордни нива.

  Защо цените на жилищата в САЩ са толкова високи?

  Пандемията Covid-19 насърчи жителите на градовете да се преместят в предградията. Семействата, търсещи домашни офиси и по-големи дворове, също предприеха промяна в местоживеенето си. Вследствие на това цените на американския дом на мечтите скочиха рязко.

  Цените на жилищата се повишиха през март, с 13,2% спрямо предходната година, според националния индекс на цените на жилищата на S&P CoreLogic Case-Shiller.

  „Всички очакваха жилищата наистина да ''пресъхнат'' с останалата част от икономиката“, сподели изпълнителният директор на Националната асоциация на строителите на домове, Джери Хауърд. „А всъщност се случи обратното - хора, които се ''уплашиха'' от градовете, заради пандемията."

  Тъй като собствениците на жилища не желаят да продават, рекордно ниското предлагане на домове за продажба принуди купувачите да започнат интензивни войни. В края на април в САЩ имаше само 1,16 милиона къщи за продажба в САЩ с 20,5% спрямо предходната година.

  По-високите разходи за парцели, труд и строителни материали, включително дървен материал, също повлияха на строителството на домове.

  30-годишната фиксирана ипотечна ставка, която се движи близо до 50-годишно ниско и силно търсене, тласка цените до рекордни нива. Но предлагането на жилища продължава да е толкова оскъдно.

  САЩ цени на имоти пандемията COVID-19

  Оценка на новината

  5.00