• Повече от 14% от наемателите в САЩ изостават с плащанията

    Повече от 14% от наемателите в САЩ изостават с плащанията

    Проучване установи още, че над 26% от американците продължават да имат проблеми с поемането на обичайните си разходи.

    Повече от 14% от наемателите в САЩ изостават с плащанията

    Повече от 10 милиона американци, или 14% от наемателите в САЩ, споделят, че не са наваксали с плащанията за жилищата си, което означава, че много от тях могат да бъдат изложени на риск, когато националният мораториум върху изгонването изтече след по-малко от месец.

    Тази констатация идва от данни, събрани от Бюрото за преброяване между 12 и 24 май и анализирани от Центъра за бюджетни и политически приоритети /CBPP/. Центърът установи, че над 26% от американците продължават да имат проблеми с поемането на обичайните си разходи, а около 9% не могат да си позволят достатъчно храна.

    С толкова много наематели, които все още изостават, броят на изгонванията може да нарасне рязко, когато мораториумът за изселване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията се вдигне на 30 юни. Тази защита съществува от 10 месеца.

    Въпреки че политиката не е достигнала до всички наематели, тя е намалила нормалния брой заявления за изселване за същия период от време поне с половина, според Питър Хепбърн, асистент по социология в университета Рутгерс-Нюарк.

    Мораториумът на CDC за изселване е изправен пред множество правни предизвикателства, а наемодателите критикуват тази политика, като казват, че не могат да си позволят да настаняват хора безплатно или да поемат огромните просрочени задължения за наеми в страната, които могат да достигнат до 70 милиарда долара.

    И все пак защитниците на жилищата казват, че забраната отпада в ужасно време както за собствениците на имоти, така и за наемателите. Държавите се борят да разпределят 45 милиарда долара помощ за наем, отпуснати от Конгреса за справяне с кризата. (Това финансиране е безпрецедентно: Наемателите са получили само 1,5 милиарда долара по време на Голямата рецесия, според Националната коалиция за жилища с ниски доходи.)

    „Ако спасите наемателя, това означава, че сте спасили хазяина“, заяви Марк Мелтън, адвокат, който представлява наематели, изправени пред изселване про боно в Далас.

    САЩ пандемията COVID-19 наематели мораториум за изселване

    Оценка на новината

    5.00