• Tesla изтегля 285 000 автомобила от Китай

    Tesla изтегля 285 000 автомобила от Китай

    За собствениците на Tesla в Китай няма да се наложи да прибегнат до услугите на автомобилни сервизи.

    Tesla изтегля 285 000 автомобила от Китай

    Акциите на Tesla бяха до голяма степен непроменени в предварителната търговия в понеделник сутринта след продължаващите предизвикателства пред компанията в Китай.

    През уикенда китайският орган за безопасност на превозните средства, Държавната администрация за регулиране на пазара, обяви, че Tesla прилага доброволно изтегляне - чрез актуализация на софтуера - за отстраняване на предполагаеми проблеми с безопасността със системите за помощ на водача в 285 520 от своя модел 3 Модел Y превозни средства в страната.

    Изтеглянето обхваща 249 855 седана Model 3 и кросоувъри Model Y, произведени от Tesla в Шанхай, заедно с 35 665 автомобила Model 3, произведени от Tesla в САЩ и внесени в Китай.

    Поради предполагаемия недостатък в системите на Tesla, казва SAMR, шофьорите могат погрешно да включат (или изключат) активна функция за круиз контрол в своите автомобили Model 3 или Model Y в определени ситуации. Например, функцията може да се включва или изключва, докато прави остър завой. Ако функциите бяха включени несъзнателно, Tesla на водача може внезапно да ускори в екстремни случаи, водещи до сблъсъци, се казва в съобщението за отзоваване на SAMR.

    Собствениците на Tesla в Китай няма да се налага да въвеждат автомобилите си в сервизен център, за да получат актуализацията, но поправката все още се счита за изтегляне. Сайтът на SAMR отбелязва, че Tesla „реши да предприеме мерки за изземване, за да елиминира потенциалните опасности за безопасността“, само след като регулаторите „инициираха разследване на дефекти“.

    Tesla е пионер в софтуерните актуализации по интернет и се радва на статут на чуждестранна луксозна марка в Китай. Но през последните месеци компанията се бори с ерозия на репутацията на марката си там.

    Поредица от високопрофилни сривове, промени в цените, оплаквания от качеството на китайски клиенти и оказаха натиск върху Tesla в Китай през последните месеци.

    Tesla все още може да изнася автомобили, които произвежда в Шанхай, на купувачи в цяла Азия или Европа, ако търси знамена в Китай. Но растежът на компанията до голяма степен зависи от способността й да остане в доброто отношение на китайските потребители и власти.

    JL Warren Capital, компания за акционерни изследвания, която се фокусира върху китайски компании и американски компании със значителна експозиция в Китай, споделя в изявлението си: Tesla е напълно наясно с тежестта на PR кризата, пред която е изправена в Китай."

    Съобщава се, че производителят на автомобили се е свързал с влиятелни лица в социалните медии, за да се опита да ги накара да премахнат или отрекат критичните си публикации, включително някои от известни автомобилни експерти.

     

    Tesla China очаква, че броят на доставките на Tesla от Китай през юни, ще се доближи до нивата от март 2021 г. благодарение на скорошно намаляване на лихвения процент. Тейлър Оган от Snow Bull Capital, базиран в Бостън хедж фонд, фокусиран върху новите технологии за превозни средства в Китай, заяви, че изтеглянето от пазара през този уикенд може дори да работи в полза на Tesla

    САЩ Китай автомобили Tesla

    Оценка на новината

    5.00