• Zoom купува доставчик на облачни контактни центрове Five9 за 14,7 милиарда долара

    Zoom купува доставчик на облачни контактни центрове Five9 за 14,7 милиарда долара

    Приходите на Five9 се покачиха с 33% до 435 милиона долара през миналата година.

    Zoom купува доставчик на облачни контактни центрове Five9 за 14,7 милиарда долара

    Zoom обяви в неделя, че купува Five9, доставчик на софтуер за контактни центрове в облак, в сделка с акции на стойност 14,7 милиарда долара.

    Сделката бележи първото придобиване на Zoom за милиарди долари и идва, когато компанията се подготвя за пост-пандемичен свят със служители, които се връщат в офиса. Това е втората по големина технологична сделка в САЩ тази година, след планираната от Microsoft покупка на Nuance Communications за 16 милиарда долара, според FactSet.

    „Непрекъснато търсим начини да подобрим нашата платформа, а добавянето на Five9 е естествено, което ще достави още повече щастие и стойност на нашите клиенти“, заяви изпълнителният директор на Zoom Ерик Юан в прессъобщение.

    Five9 затвори в петък с пазарна капитализация от 11,9 млрд.долара, или 177,60 долара за акция. Zoom заяви, че акционерите на Five9 ще получат 0,5533 акции на Zoom Video Communications за всяка акция на Five9. Това оценява Five9 на $ 200,28 на акция, премия от 13% и представлява около 14% от пазарната капитализация на Zoom от близо 107 милиарда долара.

    Zoom е сред водещите истории за растеж през 16-те месеца, откакто пандемията Covid-19 предизвика внезапно спиране на офиси по целия свят, принуждавайки работниците във финансовите, търговските, технологичните и юридическите офиси да комуникират от отдалечени места.

    След като увеличи приходите с 326% през 2020 г., Zoom се сблъсква с естествено забавяне, особено когато компаниите се отварят отново и срещите лице в лице се възобновяват. Въпреки че компанията пусна нови продукти, за да се съобрази с предстоящи промени в бизнеса си, сега е толкова голяма, че едва ли органичният растеж ще задоволи Уолстрийт. Освен това се нуждае от нови източници на приходи, тъй като Microsoft засилва конкуренцията във видео чата с екипи.

    Цената на акциите на Zoom скочи почти 400% миналата година, въпреки че е спаднала с 36%, откакто достигна своя връх през октомври.

    Five9 отчита бърз собствен растеж от началото на 2020 г., тъй като търсенето нараства за технология на кол центъра, която ще позволи на представителите да си вършат работата от вкъщи. Компаниите трябваше бързо да се адаптират към облачен софтуер от всякакъв вид, включително за техните контактни центрове.

    Приходите на Five9 се покачиха с 33% до 435 милиона долара през миналата година. През май изпълнителният директор Роуън Тролоуп заяви пред Джим Креймър, че компанията е подписала две от най-големите си сделки през последния период, очаквайки да генерират над 20 милиона долара годишно, взети заедно.

    Тролоуп се присъединява към Cisco през 2012 г. след 22-годишна кариера в Symantec. В крайна сметка той стана старши вицепрезидент, отговарящ за всички продукти за сътрудничество на Cisco. Той пое ролята на главен изпълнителен директор в Five9 през 2018 г.

    Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2022 г. Пет9 акционери все още трябва да одобрят сделката и това изисква разрешение от регулаторите. Goldman Sachs съветва Zoom за придобиването, а Frank Quattrone’s Qatalyst Partners - Five9.

    Двете компании ще бъдат домакини на Zoom за инвеститори в понеделник в 8:30 сутринта по нюйоркско време.

    сделка Microsoft Zoom cisco Five9

    Оценка на новината

    5.00