• Visa купува Currencycloud

    Visa купува Currencycloud

    Сделката е предмет на регулаторни одобрения и други обичайни условия за приключване, заявиха от Visa.

    Visa купува Currencycloud

    Visa заяви, че се е съгласила да купи британски стартиращи плащания Currencycloud, при второто си голямо придобиване на fintech от 2021 г.

    Сделката оценява Currencycloud на 700 милиона британски лири (962 милиона долара), каза Visa. Гигантът за плащания инвестира 80 млн.долара в Currencycloud в началото на 2020 г. В резултат на това Visa заяви, че сумата, която плаща за Currencycloud, ще бъде намалена с неизплатения собствен капитал, който вече притежава.

    Основана през 2007 г., Currencycloud продава софтуер за банки и финтех фирми за обработка на трансгранични плащания. Това е един от многото бизнес фокусирани финтех, които работят зад кулисите, захранвайки популярни банкови и платежни приложения като Monzo, Starling и Revolut.

    „Потребителите и бизнесът все повече очакват прозрачност, бързина и простота при извършване или получаване на международни плащания“, каза Колийн Островски, глобален касиер на Visa.

    „С придобиването на Currencycloud ние можем да подкрепим нашите клиенти и партньори за по-нататъшно намаляване на болезнените точки при трансграничните плащания и да развием страхотен потребителски опит за своите клиенти“, добави тя.

    Акциите на Visa едва се придвижваха при пазарна търговия. Акциите са нараснали с над 22% през последната година, благодарение на бум в дигиталните плащания по време на пандемията на коронавируса.

    Придобиването на Currencycloud бележи втората финансова сделка на Visa тази година, според Crunchbase. Миналия месец компанията за картови мрежи се съгласи да купи шведската фирма Tink за 2,1 милиарда долара, след като опитът й да придобие Plaid, американски съперник, беше осуетен от американските регулатори.

    Currencycloud е събрал повече от 160 милиона щатски долара от инвеститори, включително компанията майка на Google Alphabet за рисков капитал GV, френската банка BNP Paribas и японската компания за финансови услуги SBI Holdings.

    „Комбинацията от финтех опит на Currencycloud и мрежата на Visa ще ни позволи да предоставим по-голяма стойност за клиентите на бизнеса, който прехвърля пари през границите.“

    Currencycloud, който има 500 банкови и технологични клиенти в повече от 180 държави, ще продължи да работи от централата си в Лондон и ще запази екипа си за управление на валутите.

    Сделката е предмет на регулаторни одобрения и други обичайни условия за приключване, заявиха от Visa.

    Visa плащания Currencycloud финтех фирми

    Оценка на новината

    5.00