• Приходите на Huawei са спаднали с почти 30% през първата половина на годината

    Приходите на Huawei са спаднали с почти 30% през първата половина на годината

    Huawei е увеличила инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност.

    Приходите на Huawei са спаднали с почти 30% през първата половина на годината

    Председателят на Huawei заяви, че „целта на китайската технологична компания е да оцелее“, тъй като приходите спаднаха с почти 30% през първата половина на годината.

    Компанията със седалище в Шенжен, която беше поставена в черния списък на търговията на САЩ през 2019 г., обяви в петък, че е генерирала 320,4 млрд.юана (49,6 млрд. долара) приходи през първата половина на 2021 г. Това е значителен спад от 454 млрд.юана, които Huawei записа през първата половина на 2020 г.

    Huawei заяви, че маржът на печалбата е нараснал с 0,6% до 9,8%, до голяма степен в резултат на подобрението на ефективността, и добави, че цялостното представяне е в съответствие с прогнозите.

    Ерик Сю, ротационен председател на Huawei, заяви в изявление, че компанията е поставила стратегическите си цели за следващите пет години.

    „Нашата цел е да оцелеем и да го направим устойчиво“, отбеляза той.

    Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черен списък за износ през 2019 г., което пречи на американските фирми да правят бизнес с нея. Например, на Google вече не беше позволено да лицензира своята мобилна операционна система Android на Huawei.

    Черният списък блокира американските компании да продават или прехвърлят технологии на Huawei, освен ако не получат специален лиценз. Това възпрепятства способността на Huawei да проектира свои собствени чипове и да доставя други компоненти.

    Huawei е увеличила инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност като част от усилията си да „запази компанията на повърхността, да се справи с предизвикателствата за непрекъснатост на доставките, причинени от забраните на САЩ, и да се стреми към устойчивост в бъдеще“.

    Бизнесът на Huawei е разделен на три подразделения: превозвач, предприятие и потребител.

    Huawei заяви, че годишните приходи за потребителския бизнес са спаднали до 135,7 милиарда юана от 255,8 милиарда юана, обвинявайки спада за продажбата на бизнеса си с Honor в края на 2020 г.

    Нейният оператор, който продава 5G и друга телекомуникационна инфраструктура, отбеляза спад на приходите през първото полугодие до 136,9 млрд.юана от 159,6 млрд.юана през първата половина на 2020 г.

    Huawei заяви, че бизнесът с превозвачи се разраства стабилно извън Китай през първата половина на годината. Въпреки това, в Китай, който е най -големият му пазар досега, компанията заяви, че е засегната от забавяния при разгръщането на 5G мрежата. Huawei заяви, че очаква бизнесът с превозвачи да продължи да расте стабилно през следващите шест месеца благодарение на усилията за 5G от China Mobile, China Broadcasting Network, China Telecom и China Unicom.

    Приходите от първото полугодие в подразделението за предприятия се увеличиха до 42,9 милиарда от 36,3 милиарда юана през първата половина на 2020 г., съобщи Huawei.

    Бизнесът на предприятията постигна по-висок растеж извън Китай, отколкото на вътрешния си пазар, заяви Huawei, добавяйки, че ще продължи да остане „най -обещаващия двигател за растеж“ за компанията тази година.

    „Въпреки намаляването на приходите от нашия потребителски бизнес, причинено от външни фактори, ние сме уверени, че нашият оператор и предприятията ще продължат да се развиват стабилно“, каза Сю.

    Той добави: „Това бяха предизвикателни времена и всички наши служители продължиха напред с изключителна решителност и сила. Искам да благодаря на всеки член на екипа на Huawei за невероятните усилия.”

    САЩ печалба инвестиции Huawei

    Оценка на новината

    5.00