• Shell се стреми да разработи огромна плаваща вятърна електростанция в Южна Корея

    Shell се стреми да разработи огромна плаваща вятърна електростанция в Южна Корея

    Властите в Южна Корея се стремят към въглеродна неутралност до 2050 г.

    Shell се стреми да разработи огромна плаваща вятърна електростанция в Южна Корея

    Официално е създадено съвместно предприятие, насочено към разработването на масивна плаваща вятърна електроцентрала във водите край Южна Корея.

    Нефтегазоносната компания Shell има 80% дял в СП, наречено MunmuBaram, като останалите 20% се държат от CoensHexicon. 

    В изявление по-рано тази седмица Shell заяви, че проектът се намира в „етап на оценка на осъществимостта“. Ако бъде построена, вятърната електроцентрала с мощност 1,4 гигавата ще бъде разположена между 65 и 80 километра от Улсан, крайбрежен град и индустриален център в югоизточната част на страната.

    Дълбочините на водата за предложеното съоръжение, които ще бъдат разработени на етапи, варират между 120 и 160 метра. Очаква се да произвежда до 4,65 тераватчаса енергия годишно, захранвайки над 1 милион домакинства.

    „Shell разглежда офшорната вятърна енергия като ключова част от енергийната система с нулева мрежа, както в Южна Корея, така и в световен мащаб“, каза Джо Най, генерален мениджър на Shell за офшорна вятърна Азия.

    Страната иска делът на възобновяемата енергия в производството на електроенергия да достигне 20% през 2030 г. спрямо 7,6% през 2017 г. и има за цел да развие 12 гигавата на морския капацитет на вятъра до 2030 г.

    Shell не е единствената голяма фирма, участваща в проекти, насочени към плаващ вятър в морето. Миналия месец беше съобщено, че RWE Renewables и Kansai Electric Power са подписали споразумение, в което двата бизнеса ще проучат осъществимостта на мащабен плаващ офшорни вятърни проекти във води край бреговете на Япония.

    През 2017 г. норвежката енергийна компания Equinor откри Hywind Scotland, 30 мегавата съоръжение, което нарича „първата пълномащабна плаваща вятърна електроцентрала“.

    Плаващите вятърни турбини в морето се различават от фиксираните от дъното морски вятърни турбини, които са вкоренени до морското дъно. 

    Докато Shell работи по проекти за възобновяема енергия и заявява, че иска да се превърне в енергийна компания с нулеви емисии до 2050 г., тя остава значителен производител на изкопаеми горива. 

    Южна Корея businessnews.bg въглеродна неутралност вятърна електростанция

    Оценка на новината

    0