• Президентът Джо Байдън нареди масова ваксинация

    Президентът Джо Байдън нареди масова ваксинация

    Големи компании вече са решили да изискват ваксинация на всички служители в САЩ.

    Президентът Джо Байдън нареди масова ваксинация

    Тъй като икономиката се колебае на фона на  Делта вариантът на коронавируса, президентът Байдън избра да не изисква всеки американец да се ваксинира. Вместо това той усилва натиска, като прехвърля тежестта върху работодателите.

    „Намираме се в труден момент“, каза президентът Байдън в телевизионно обръщение от Белия дом

    Министерството на труда ще изисква всички компании със 100 или повече служители да гарантират, че всички работници са ваксинирани срещу коронавируса, или да тестват неваксинирани служители поне веднъж седмично.

    Правилата ще станат по-строги за федералните служители и тези, които работят за контактори, които сега трябва да се ваксинират, без възможност да избират редовно тестване.

    Всички здравни работници, които приемат Medicare или Medicaid, ще трябва да се ваксинират и без опцията за тестване.

    Продължаването на настоящия курс, без промяна, би рискувало да удължи вече започналото икономическо забавяне, като икономистите намаляват прогнозите за растежа за втората половина на 2021 г., тъй като потребителите и предприятията се свиват.

    Делегирането на работата за повишаване на ваксинацията на работодателите няма да бъде херметично решение.  Но това ще създаде прагматичен механизъм за стимулиране на ваксинациите и проверка на тяхното осъществяване.

    Някои големи компании вече са решили да изискват ваксинация на всички служители в САЩ, включително United Airlines (UAL), Facebook (FB), Salesforce (CRM), BlackRock (BLK), Cisco и Anthem. Много други имат частични изисквания за ваксина, например за новоназначени.

    Delta Air Lines (DAL) възприе новия подход за таксуване на неваксинирани работници с допълнителни 200 долара на месец за техните здравноосигурителни премии, за да отчете допълнителните разходи за допълнителни заболявания и хоспитализации.

    Вероятно ще има някои интересни казуси, изследващи доколко наложимо ще бъде новото правило. Някои компании може силно да го отхвърлят, докато други вероятно мълчаливо ще го игнорират. 

    САЩ Covid-19 Джо Байдън вариантът Делта

    Оценка на новината

    0