• Приложенията на Alibaba започват да поддържат WeChat Pay на Tencent

    Приложенията на Alibaba започват да поддържат WeChat Pay на Tencent

    Регулаторите принуждават китайските технологични гиганти да разрушават стените и да променят част от антиконкурентното си поведение.

    Приложенията на Alibaba започват да поддържат WeChat Pay на Tencent

    Години наред основните интернет платформи в Китай функционираха като ''защитени територии'', блокирайки връзки от конкуренти и не позволявайки на потребителите да купуват стоки, използвайки продукти за конкуренти.

    Това започва да се променя, тъй като регулаторите принуждават китайските технологични гиганти да разрушават стените и да променят част от антиконкурентното си поведение.

    Alibaba започна да позволява на потребителите да купуват артикули в някои от приложенията си чрез WeChat Pay, платежната услуга, управлявана от нейния конкурент Tencent. Alibaba вече има своя собствена платежна услуга Alipay, управлявана от нейната филиал Ant Group.

    Приложението за доставка на храна Ele.me и видео услугата Youku наскоро интегрира WeChat Pay. Другите приложения на Alibaba, Shuqi, Damai и Koala, сега също поддържат платежната услуга на Tencent.

    Alibaba също така заяви, че чака одобрението на Tencent да представи WeChat Pay на пазара за употребявани стоки Idle Fish, приложението за хранителни магазини Hema и услугата за пазаруване с отстъпка Taobao Deals.

    „Потребителският опит и сигурността на транзакциите са нашите водещи приоритети, тъй като ние активно работим за постепенно въвеждане на множество методи за плащане на нашите платформи“, каза говорител на Taobao.

    Говорител на Alibaba добави, че компанията „ще продължи да намира общ език с нашите колеги в икономиката на платформата, за да обслужва по -добре китайските потребители“.

    Регулиране на нормативната уредба
    Alibaba и Tencent са две от най-големите китайски интернет компании, които са изградили господство чрез своите разтегателни услуги, които често се съсредоточават около така наречените им супер приложения.

    Tencent управлява най -голямото китайско приложение за съобщения WeChat, което има над един милиард потребители, докато свързаната с Alibaba компания Ant Group управлява Alipay.

    Чрез тези приложения потребителите имат достъп до редица услуги - от доставка на храна до услуги за полети и резервации на хотели. Без да напускат тези приложения, хората могат да плащат за своите стоки и услуги.

    Но също така създаде ситуация, при която дълго време съперниците няма да позволяват услугите на другите на съответните им платформи.

    Подобни практики са подложени на контрол от страна на китайските регулатори, които въведоха нови правила в редица области от защита на данните до антимонопол.

    По-рано този месец, китайското министерство на индустрията и информационните технологии (MIIT) каза на някои от най -големите интернет компании в страната - включително Alibaba, Tencent и собственика на TikTok ByteDance - да спрат да блокират връзките към съдържанието един на друг.

     

    От 17 септември Tencent започна да позволява на потребителите да имат достъп до външни връзки в чатове един на един. Например, ако някой сподели връзка от Taobao на Alibaba в WeChat, потребителят ще може да го отвори, без да напуска приложението за съобщения. Преди това потребителят трябваше да копира тази връзка в приложението Taobao. Изглежда, че интеграцията на WeChat Pay с приложенията на Alibaba върви още една крачка напред. Не е ясно дали Tencent ще се стреми да привлече Alipay към някоя от услугите си. Но отварянето на тези приложения може да даде на потребителите по -голям избор и потенциално да помогне както на Tencent, така и на Alibaba да достигнат до някои нови потребители за техните услуги.

    Alibaba Alipay Tencent businessnews.bg WeChat Pay

    Оценка на новината

    5.00