• Philips прогнозира спад в печалбата за 2021г.

    Philips прогнозира спад в печалбата за 2021г.

    Една от причините за по-ниските приходи на компанията са проблемите с глобалната верига на доставки в световен мащаб.

    Philips прогнозира спад в печалбата за 2021г.

    Холандската компания за здравни технологии Philips понижи перспективите си за продажби и ръст на печалбата през 2021 г., тъй като масовото изтегляне на дихателни устройства и глобалният недостиг на електронни компоненти удариха печалбите му за третото тримесечие.

    Сравнителните продажби през периода юли-септември спаднаха със 7,6% спрямо миналата година, след като Philips започна изтеглянето на до четири милиона от своите дихателни устройства и вентилатори. Причината е, че съществува опасност частите да се разградят и да станат токсични.

    Приходите също бяха по-ниски поради проблеми с глобалната верига на доставки, тъй като недостигът на електронни компоненти и части означаваше, че на Philips отне повече време от очакваното, за да превърне поръчките в продажби.

    „Нестабилността на веригата на доставки се засили в световен мащаб“, каза изпълнителният директор Франс ван Хоутен. „Очакваме този вятър да продължи и през четвъртото тримесечие.“

    В резултат на това базираната в Амстердам компания сега очаква „нисък едноцифрен“ ръст на сравними продажби за тази година, което е долният край на предишните й насоки, само със „скромно“ подобрение на маржа на печалбата.

    Коригираните печалби преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) спаднаха с 25% през третото тримесечие до 512 милиона евро (592,7 милиона долара), докато анализаторите в анкета, съставена от компанията средно, прогнозираха спад до 490 милиона евро.

    печалба прогнози businessnews.bg Philips

    Оценка на новината

    5.00