• Обединеното кралство критикува ребрандирането на Facebook

    Обединеното кралство критикува ребрандирането на Facebook

    Facebook промени името си на Meta миналата седмица в ход, който беше критикуван от някои като опит да измести фокуса от последните си проблеми.

    Обединеното кралство критикува ребрандирането на Facebook

     

    Високопоставен служител на Обединеното кралство критикува Meta, компанията, известна преди като Facebook, за нейното ребрандиране и обеща да наложи наказателни санкции за шефовете на социалните медии съгласно новите закони за справяне с вредното съдържание в мрежата.

    „Ребрандирането не работи“, заяви Надин Дорис, британският министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, пред депутатите в четвъртък по време на изслушване на законопроекта за онлайн безопасността.

    Facebook промени името си на Meta миналата седмица в ход, който беше критикуван от някои като опит да измести фокуса от последните си проблеми. Компанията е изправена пред една от най-големите си кризи в най-новата история, след поредица от разкрития от бивш служител, превърнал се в информатор.

    Едно от най-забележителните е, че компанията е знаела за вредното въздействие на приложението си Instagram върху тийнейджърите. Информаторът, Франсис Хауген, се появи в парламента на Обединеното кралство миналия месец, като каза на законодателите, че регулаторите имат „лек период от време“ да действат срещу разпространението на реч на омразата и друго вредно съдържание във Facebook.

    Компанията наскоро заяви, че планира да наеме 10 000 инженери в Европейския съюз, които да помогнат в усилията си за изграждане на метавселената. 

    Правителството на Обединеното кралство напредва с мащабни реформи, които ще държат компаниите за социални медии отговорни за споделянето на вредно и незаконно съдържание на техните платформи. Законодателството заплашва глоби до 10% от световните годишни приходи или 18 милиона британски лири (24,2 милиона долара), което от двете е по-високата сума, за неспазване.

    Съгласно проектопредложенията, ръководителите на фирми за социални медии могат да бъдат изправени пред наказателни действия в рамките на две години, ако не успеят да премахнат токсичния материал. Дорис обаче обеща бързо налагане на наказателни наказания.

    Законопроектът в момента се разглежда от комисия от политици, ръководена от Деймиън Колинс, депутат, който постави на работа Facebook заради скандала с поверителността на Cambridge Analytica през 2018 г. Дорис призова комисията в четвъртък да представи своите препоръки на правителството възможно най-скоро.

    Технологичните гиганти заявиха, че приветстват регулирането и инвестират сериозно в подобряване на безопасността на своите платформи. От своя страна Meta сподели, че има 40 000 служители, работещи специално върху безопасността на платформата.

    facebook Instagram businessnews.bg Meta вредно съдържание в мрежата

    Оценка на новината

    0