• Илон Мъск продава акции на Tesla за около 5 милиарда долара

    Илон Мъск продава акции на Tesla за около 5 милиарда долара

    Мъск продава отделен блок от акции на Tesla чрез план, който той задейства на 14 септември тази година.

    Илон Мъск продава акции на Tesla за около 5 милиарда долара

    Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск продаде близо 5 милиарда долара акции на Tesla, според финансовите документи, публикувани в сряда вечерта. Той все още държи повече от 166 милиона акции.

    Неговото доверие продаде повече от 3,5 милиона акции на стойност над 3,88 милиарда долара в поток от сделки, извършени във вторник и сряда. Тези транзакции не бяха маркирани като 10b5, което означава, че не бяха планирани продажби.

    По-рано в сряда вечерта документите показват, че Мъск продава отделен блок от акции на Tesla чрез план, който той задейства на 14 септември тази година. Тези продажби възлизат на повече от 930 000 акции на стойност над 1,1 милиарда долара.

    Мъск продаде тези акции отчасти, за да удовлетвори данъчни задължения, свързани с упражняване на акции.

    Преди този план за продажба да бъде оповестен публично, Мъск помоли своите 62,5 милиона последователи в Twitter да гласуват в неформална анкета, като им каза, че техният вот ще определи бъдещето на неговите притежания на Tesla. Документите разкриват, че всъщност той е знаел, че някои от акциите му са обявени за продажба тази седмица.

    След допитването в Twitter акциите на Tesla се понижиха с повече от 15% през понеделник и вторник, преди да се върнат с повече от 4% в сряда.

    Акциите бяха по-високи в търговията след работно време в четвъртък.

    Главният изпълнителен директор на Citadel Кен Грифин, говорейки на срещата на върха на DealBook Online в сряда, каза, че лично не иска да види Мъск да се продава.

    „Индивиди като Илон Мъск, като Джеф Безос промениха живота и ние искаме да ги държим да контролират компаниите си, стига да имат енергията и амбицията да продължат да движат бизнеса напред.“

    Преди това Мъск сигнализира, че е вероятно да продаде „огромен блок“ от опциите си през четвъртото тримесечие. При изява на Code Conference през септември Мъск каза, че когато изтекат опциите му за акции в Tesla, пределната му данъчна ставка ще бъде над 50%.

    Настоящи и бивши членове на борда, включително председателката Робин Денхолм, братът на Илон Мъск Кимбал Мъск, Айра Еренпрейс и Антонио Грасиас, разтовариха акции на Tesla на стойност стотици милиони долари от 28 октомври, след като пазарната капитализация на Tesla надхвърли 1 трилион долара.

    Сред тези вътрешни продажби, Кимбал Мъск беше единствената сделка, която не беше посочена като 10b5 или планирана продажба. Кимбал Мъск продаде акциите си на стойност около 109 милиона долара на ден преди анкетата на брат си в Twitter.

    Twitter акции Tesla Илон Мъск businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00