• Amazon спира да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания

    Amazon спира да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания

    Amazon разкритикува Visa за високите такси за карти.

    Amazon спира да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания

    Amazon планира да спре да приема плащания, направени чрез кредитни карти Visa, издадени в Обединеното кралство от следващата година.

    Гигантът за електронна търговия каза на някои клиенти, че от 19 януари нататък компанията вече няма да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания „поради високите такси, които Visa начислява за обработка на транзакции с кредитни карти“.

    Visa по-рано тази година увеличи таксите за обмен, които начислява на търговците за обработка на цифрови транзакции между Обединеното кралство и Европейския съюз.

    След Brexit ограничението на ЕС за обменните такси вече не се прилага в Обединеното кралство, което позволява на картовите мрежи да повишават таксите си. Mastercard също увеличи своите такси за обмен между Обединеното кралство и ЕС.

    На клиентите на Amazon беше съобщено, че все още ще могат да използват дебитни карти - включително тези, издадени от Visa - и кредитни карти извън Visa като Mastercard и American Express. Потребителите се насърчават да актуализират своя метод на плащане по подразбиране преди промените. Новината беше съобщена за първи път от Bloomberg.

     

    От Visa споделиха, че е „много разочарована, че Amazon заплашва да ограничи избора на потребителите в бъдеще“.

    „Разходите за приемане на плащания с карти продължават да бъдат пречка за бизнеса, който се стреми да предоставя най-добрите цени за клиентите“, каза говорител на компанията. "Тези разходи трябва да намаляват с течение на времето с технологичния напредък, но вместо това те продължават да остават високи или дори да се покачват."

    Този ход може да се разглежда като начин Amazon да получи известна сила при договаряне спрямо Visa, за да намали таксите си. Разплащателната фирма също начислява такси за бизнес схеми, за да стане част от нейната мрежа. Докато по-малките търговци на дребно не са в състояние да преговарят, Amazon - предвид размера му - може да има по-голям късмет.

    Amazon Visa Мastercard businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00