• Samsung планира да построи завод за чипове на стойност 17 милиарда долара

    Samsung планира да построи завод за чипове на стойност 17 милиарда долара

    Компанията вече има добре установена екосистема от партньори и доставчици в Тексас.

    Samsung планира да построи завод за чипове на стойност 17 милиарда долара

    Samsung планира да построи фабрика за полупроводници на стойност 17 милиарда долара в Тейлър близо до Остин, Тексас, през следващите три години като част от усилията да увеличи производствения си капацитет и да облекчи глобалния недостиг на чипове.

    Южнокорейският технологичен гигант обяви съоръжението от 5 милиона квадратни метра във вторник, ден след като The Wall Street Journal съобщи новината. Фабриката ще има за цел да подпомогне увеличаването на производството на усъвършенствани логически полупроводници, които се използват в телефони и компютри.

    Samsung заяви, че очаква строителните работи да започнат през първата половина на 2022 г. и се надяват обектът да започне да функционира до втората половина на 2024 г.

    Общата очаквана инвестиция от 17 милиарда долара ще бъде най-голямата инвестиция, която Samsung някога е правил в САЩ. Цифрата включва сгради, подобрения на имоти, машини и оборудване.

    Samsung започва дейността си в САЩ през 1978 г. и в нея работят над 20 000 души в цялата страна. Последната инвестиция ще доведе до общата инвестиция на Samsung в САЩ до над 47 милиарда долара, каза компанията.

    През февруари президентът Джо Байдън каза, че местното производство на полупроводници е приоритет за неговата администрация. Администрацията му се надява да поправи текущия недостиг на чипове и да отговори на опасенията на законодателя, че аутсорсването на производството на чипове е направило САЩ по-уязвими към прекъсвания на веригата за доставки.

    Кинам Ким, заместник-председател и главен изпълнителен директор на отдела за решения на Samsung Electronics Device Solutions, каза в изявление, че фабриката ще помогне на Samsung да обслужва по-добре нуждите на своите клиенти и „допринесе за стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводници“.

    Ким добави, че е благодарен за подкрепата от администрацията на Байдън и партньорите в Тексас.

    Грег Абът, губернаторът на Тексас, сподели, че фабриката ще предостави възможности за жителите на Централен Тексас и техните семейства.

     

    Двата основни конкурента на Samsung на пазара за производство на полупроводници са Intel и TSMC. През март Intel обяви, че харчи 20 милиарда долара за изграждането на два нови завода за чипове в Аризона. Междувременно TSMC строи и нова фабрика в Аризона.

    По-голямата част от световните чипове в момента се произвеждат в Азия, като Тайван и Южна Корея са особено огнища на дейност. САЩ и Европа искат да започнат да произвеждат повече собствени чипове. Със седалище в Синчу, Тайван, TSMC е отговорен за 24% от световното производство на полупроводници през 2020 г., спрямо 21% през 2019 г., според компанията.

    Samsung САЩ фабрика полупроводници businessnews.bg

    Оценка на новината

    0