• Amazon отмени планoвете си да спре да приема кредитни карти Visa във Великобритания

    Amazon отмени планoвете си да спре да приема кредитни карти Visa във Великобритания

    Все още не е ясно защо Amazon направи обратен завой на плана си.

    Amazon отмени планoвете си да спре да приема кредитни карти Visa във Великобритания

    Amazon отмени плановете си да спре да приема кредитни карти Visa в Обединеното кралство.

    Очакваше се гигантът за електронна търговия да попречи на британците да използват кредитна карта, издадена от Visa, на своята платформа от 19 януари. Но в изявление от понеделник фирмата каза, че промяната „няма да се осъществи“.

    „Ние работим в тясно сътрудничество с Visa по потенциално решение, което ще позволи на клиентите да продължат да използват своите кредитни карти Visa на Amazon.co.uk“, каза говорител на Amazon.

    Първоначално Amazon направи шокиращото съобщение през ноември, позовавайки се на „високите такси на Visa за обработка на транзакции с кредитни карти“. По това време Visa заяви, че е „много разочарована“ от този ход и ще работи за разрешаване с Amazon.

    Все още не е ясно защо Amazon направи обратен завой на плана си да се откаже от кредитните карти Visa в Обединеното кралство, нито дали решението е окончателно или временно.

    „Клиентите на Amazon могат да продължат да използват карти Visa на Amazon.co.uk след 19 януари, докато ние работим в тясно сътрудничество, за да постигнем споразумение“, сподели говорител на Visa.

    След Brexit, Visa и конкурентният процесор за плащания Mastercard увеличиха обменните такси, намалението, което предприемат при цифровите транзакции между Обединеното кралство и Европейския съюз. На картовите мрежи беше разрешено да повишават таксите си, след като ограничението на ЕС за обменните такси престана да се прилага във Великобритания.

    Amazon и Visa обаче казват, че спорът не е свързан с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Вместо това този ход беше интерпретиран от експертите като начин Amazon да получи известна сила при договаряне спрямо Visa, за да намали таксите си.

    Amazon не е единствената компания, която се оплаква от високите разходи, свързани с големите картови мрежи – друг забележителен пример беше веригата за хранителни стоки Kroger’s, която временно забрани кредитните карти Visa в редица свои магазини.

    Междувременно Visa и Mastercard са изправени пред нарастващ натиск от нови финансови технологии като Klarna и Afterpay, които предлагат услуги „купи сега, плащай по-късно“, които позволяват на купувачите да разделят разходите за покупките си за период на месечни вноски.

    Amazon Великобритания Visa businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00