• Илон Мъск закупи огромен дял в Twitter

    Илон Мъск закупи огромен дял в Twitter

    Дялът е на стойност 2,89 милиарда долара.

    Илон Мъск закупи огромен дял в Twitter

    Изпълнителният директор на Outspoken Tesla Илон Мъск закупи огромен дял в Twitter, което го прави най-големият външен акционер в акциите на социалните медии, не след като разкритикува компанията за това, което той каза, че не успява да отстоява принципите на свободата на словото.

    Мъск притежава 73 486 938 акции на Twitter, което представлява пасивен дял от 9,2% в компанията, според 13G документ на Комисията по ценни книжа и борси, публикуван в понеделник. Дялът е на стойност 2,89 милиарда долара, според цената на затваряне на Twitter в петък.

    Покупката идва по-малко от две седмици, след като Мъск разкритикува компанията, анкетирайки хората в Twitter дали се придържа към принципите на свободата на словото. В края на миналия месец Мъск също каза, че обмисля изграждането на нова платформа за социални медии.

    Въпреки че е класифициран като пасивен дял, инвеститорите са наддавали акции по-високо за шанса това да доведе до нещо повече. Акциите на Twitter нараснаха с повече от 21% сутринта.

    Мъск е дългогодишен потребител на Twitter и има повече от 80 милиона последователи в платформата. Въпреки това, някои от неговите туитове вкараха шефа на Tesla в гореща вода през годините.

    На 7 август 2018 г. Мъск публикува туит, че има „осигурено финансиране“, за да направи Tesla частна при $420 на акция. 12-те месеца след този туит бяха влакче в увеселителен парк за акционерите на Мъск и Tesla.

    През това време компанията постави рекорди за представяне, но също така трябваше да се справя със съдебни спорове, правителствени запитвания и съкращения. Мъск също постигна споразумение с SEC, което го отстрани от ролята на председател на Tesla.

    Twitter Tesla Илон Мъск businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00