• Приходите на Huawei за първото тримесечие са се понижили с близо 14%

    Приходите на Huawei за първото тримесечие са се понижили с близо 14%

    Продажбите на смартфони на компанията в Китай също са паднали с 12% спрямо предходното тримесечие.

    Приходите на Huawei за първото тримесечие са се понижили с близо 14%

    Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви в четвъртък, че приходите за първото тримесечие са паднали с близо 14% спрямо предходната година, докато маржът на печалбата му е намалял повече от наполовина.

    Компанията отчете 131 милиарда юана (20,63 милиарда долара) приходи за първото тримесечие. Това е спад с 13,9% спрямо същия период на миналата година и повече от 27% спад спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.

    Маржът на печалбата за първото тримесечие от 4,3% е по-малко от половината от 11,1%, отчетени година по-рано.

    Бизнесът със смартфони на Huawei се бори под санкциите на САЩ. Администрацията на Тръмп постави компанията в черен списък, който я ограничава да купува критични компоненти като модерни полупроводници от американски доставчици. Според Counterpoint Research продажбите на смартфони в Китай за различни марки са паднали с 14% през първото тримесечие в сравнение с миналата година.

     

    Huawei отбеляза най-лошия спад от седем марки, като се нареди на шесто място по пазарен дял и със спад на продажбите с 64,2% спрямо година по-рано, показва докладът.

    Продажбите на смартфони на компанията в Китай също са паднали с 12% спрямо предходното тримесечие. Apple беше единствената друга компания в списъка, която отбеляза спад на продажбите на тримесечие в Китай, спад с 23%, според Counterpoint. Въпреки това, продажбите на производителя на iPhone в Китай все още са нараснали с 4,4% през първото тримесечие в сравнение с миналата година.

    Huawei навлезе в горещия пазар на електрически автомобили, като включи своята операционна система HarmonyOS и други технологии в автомобили, произведени от традиционни китайски марки автомобили. Tази година ще бъдат пуснати поне още два модела автомобили, използващи технологията на Huawei.

    Първият автомобил, използващ HarmonyOS, беше Aito M5, който започна доставките по-рано тази година. Huawei заяви, че неговият екип за изследвания и разработки за интелигентни автомобили е достигнал 5000 души и че инвестициите на компанията в операции, свързани с автомобилни технологии, са достигнали 1 милиард долара миналата година.

    Китай iPhone Huawei businessnews.bg

    Оценка на новината

    0