• Ryanair отчита $369 милиона годишна загуба

    Ryanair отчита $369 милиона годишна загуба

    Ирландската авиокомпания заяви, че планира да увеличи трафика си до 165 милиона пътници тази година.

    Ryanair отчита $369 милиона годишна загуба

    Ryanair отчете загуба от 355 милиона евро (369,06 милиона долара) за пострадалите от пандемията 12 месеца до края на март, но заяви, че е невъзможно да се прогнозира точно нещо, освен да се надяваме за връщане към „разумна рентабилност“ тази година.

    Ирландската авиокомпания, която изпълнява повече полети от всяка друга европейска авиокомпания според регулатора на въздушното движение Eurocontrol, заяви, че планира да увеличи трафика си до 165 милиона пътници тази година, спрямо 97 милиона преди година и рекорд преди Covid-19 от 149 милиона.

    Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри обаче каза, че е „непрактично, ако не и невъзможно“ да се предостави разумен или точен диапазон на ориентиране за печалбата в този момент, предвид потенциалния продължаващ риск, който войната в Украйна и Covid-19 представляват за резервациите.

    Той добави, че макар резервациите да са се подобрили през последните седмици, цените за първото тримесечие продължават да се нуждаят от стимулиране. Ryanair е предпазливо оптимистично настроен, че пиковите летни цени ще бъдат малко по-напред от нивата преди пандемията поради задържаното търсене.

    Изключителната загуба за цялата година от 355 милиона евро беше по-малка от прогнозираната загуба от 370 милиона евро в проучване на анализатори на компанията и загуба от 1 милиард евро през предходната финансова година. Авиокомпанията направи печалба от 1 милиард евро през годината до март 2020 г.

    Акциите на Ryanair се търгуваха на 13,62 евро при затваряне в петък, което е спад от 25% за три месеца, отчасти поради скока в цените на горивата и опасенията относно въздействието на инфлацията върху европейското търсене.

    Ryanair прогноза businessnews.bg Eurocontrol

    Оценка на новината

    5.00