• Разходите за батерии за електромобили могат да нараснат с 22% до 2026 г.

  Разходите за батерии за електромобили могат да нараснат с 22% до 2026 г.

  Прогнозираният скок е резултат от нарастващото търсене на ключови суровини, като литий.

  Разходите за батерии за електромобили могат да нараснат с 22% до 2026 г.

  Разходите за производство на електрически превозни средства /EV/ се очаква да нараснат през следващите четири години, според нов доклад, резултат от недостига на ключови суровини, необходими за производството на акумулаторни клетки за електромобили.

  Цената на акумулаторните клетки за електромобили намаля през последните години, тъй като производството нарасна по света. Батерийните клетки в момента струват средно 128 долара за киловатчас, а до следващата година може да струват около 110 долара за киловатчас, изчислява E Source.

  E Source изчислява, че цените на акумулаторните клетки ще нараснат с 22% от 2023 до 2026 г., достигайки връх от $138 за киловатчас, преди да възобновят стабилния спад през 2031 г. - вероятно до $90 на киловатчас.

  Прогнозираният скок е резултат от нарастващото търсене на ключови суровини, като литий, необходими за производството на десетки милиони батерии, каза Джафе.

  Очакваният скок в разходите за батерии може да повиши цената на електромобилите, продавани през 2026 г., между 1500 и 3000 долара на превозно средство, прогнозира E Source. Фирмата също така намали своите прогнози за продажби на EV за 2026 г. с 5% до 10%. Дотогава се предвижда продажбите на електромобили да достигнат над 2 милиона годишно в САЩ, според последната прогноза на консултантската фирма LMC Automotive.

  Очаква се автомобилните производители да представят десетки електрически модели, тъй като все повече американци приемат идеята да преминат на електрически. Автомобилните ръководители все по-често предупреждават за необходимостта от производство на повече от материалите, които са от съществено значение за EV. Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли призова за повече добив миналия месец около пускането на компанията на изцяло електрическия си F-150 Lightning. 

  Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск още през 2020 г. призова минната индустрия да увеличи добива на никел.

  електромобил Tesla businessnews.bg E Source

  Оценка на новината

  5.00