• Ирански петрол в българския "Нефтохим"

    Ирански петрол в българския "Нефтохим"

    Вицепрезиента на „Лукойл” Владимир Некрасов, съобщи, че компанията преговаря с Техеран, бартерна сделка за доставка на ирански петрол за рафинериите ѝ в Италия и България, в замяна ще получава преработени горива.

    Ирански петрол в българския "Нефтохим"

    Вицепрезиента на „Лукойл” Владимир Некрасов, съобщи, че компанията преговаря с Техеран, бартерна сделка за доставка на ирански петрол за рафинериите ѝ в Италия и България, в замяна ще получава преработени горива. Преработените горива ще се изнасят от терминала на компанията в Астраханска област, чийто капацитет е 2 млн. тона годишно.

    Капацитетът на българската рафинерия „Лукойл Нефтохим” е 9,8 млн тона годишно, а на италианската – 9,3 млн. тона годишно.

    В края на миналата година президентът на „Лукойл” Вагит Алекперов обясни, че новата преработваща система на „Нефтохим” позволява преработването на различни сортове петрол. Канадски, мексикански и дори тежкия руски петрол Юралс, вече се преработват безпроблемно в „Нефтохим”.

    "Правим микс според кошницата от петролни продукти, които излизат от това предприятие. В следващите 4 месеца там ще работят с Юралс, защото това в момента е най-подходящата смес, позволяваща ни най-висока ефективност от тази уникална установка", каза тогава Алекперов. От „Лукойл” коментираха още, че очакванията за сделката с Иран са да бъде приключена към средата на 2016г.

    България Италия Лукойл Нефтохим ирански петрол в нефтохим ирански петрол

    Оценка на новината

    0