• България може да осъди Volkswagen за 36 млрд.евро

    България може да осъди Volkswagen за 36 млрд.евро

    България би могла да поиска обезщетение от Volkswagen, след като стана ясно, че от САЩ ще искат обезщетение от компанията. Това стана факт, тъй като от немската компания са фалшифицирали данните за емисията на вредните газове от двигателите.

    България може да осъди Volkswagen за 36 млрд.евро

    България би могла да поиска обезщетение от Volkswagen, след като стана ясно, че от САЩ ще искат обезщетение от компанията. Това стана факт, тъй като от немската компания са фалшифицирали данните за емисията на вредните газове от двигателите. Така, милиони автомобили са се продавали на по-високи цени, като по-нискоенергийни и екосъобразни.

    Припомняме, че произвежданите немски дизели, благодарение на специално програмиране, са намалявали мощността на двигателя автоматично. В резултат на това емисията е падала и концернът от Волфсбург можеше да се хвали, че произвежда не само сигурни коли, но и съобразени с изискванията за околната среда. Номерът обаче е разкрит в САЩ, което доведе до сътресения във Volkswagen и няколко уволнения на високите етажи. В крайна сметка немската компания признава своята вина.

    Правителството на САЩ обмисля да предяви иск за над 90 милиарда долара, тъй като на американска територия се движат над 600 000 коли с програмиране, фалшифициращо данните за емисията на вредните газове от двигателите. Това означава, че много от хората са платили за продукти, които не са получили. Правителството на САЩ, освен обезщетението по граждански иск, ще въведе и административни мерки, които ще възлязат на 18 милиарда евро.

    Интересното е, че у нас има около 200 000 такива коли. Според специалистите, страната ни може да заведе дело за 36 млрд. евро. Ако спечели, България ще получи сума, равняваща се приблизително на годишния брутен вътрешен продукт на страната.

    В други страни, като Франция, Италия и Германия, в момента тече разследване и се очаква до няколко дни да започне наказателно производство. В Европейския парламент вече има комисия, която се запозна с доказателствата и призова всички потърпевши страни, които не са направили разследване, да го направят, след което да стане ясно какъв иск да предявят.

    Предстои да разберем, дали управляващите у нас ще започнат адекватни действия в тази насока и дали ще се стигне до съдебни дела от българска страна срещу Volkswagen.

    България САЩ Volkswagen Дело

    Оценка на новината

    5.00