• Accenture България: Служителите са 6 пъти по-иновативни в компаниите с култура на равенство

    Accenture България: Служителите са 6 пъти по-иновативни в компаниите с култура на равенство

    Културата на равенство на работното място като отправна точка за иновации и растеж – все повече компании по света налагат този принцип в управлението на бизнеса си. За това как равните права в офиса, без оглед на пола, сексуалната ориентация, етническата принадлежност или възрастта умножават ползите за бизнеса, Businessnews.bg разговаря с г-жа Анна Марич - ръководител на Програмата за включване и многообразие в Accenture Advanced Technology Center България.

    Accenture България: Служителите са 6 пъти по-иновативни в компаниите с култура на равенство

    Бихте ли обяснили концепцията за културата на равенство? 
    Нашите последни изследвания показват, че културата на равенство стимулира иновациите – вдъхновяващата работна среда е от ключово значение. Всъщност, иновативната нагласа на служителите е шест пъти по-висока в компаниите със стабилна култура на равенство. Нашата основна цел е 50% от служителите на Accenture да бъдат жени до 2025 година. Концепцията за култура на равенство в работната среда е много проста. Всеки екип, независимо от сферата на работа, се нуждае от поне няколко перспективи и възприятия, за да се възползва максимално от всяка ситуация. Това е бъдещето.

    Как културата на равенство оптимизира работния процес?
    Това е много интересен въпрос, който не веднъж сме дискутирали с колегите в офиса. Както вече загатнах, културата на равенство е мощен множител на иновациите на работното място. В такива ситуации възможностите са огромни. Accenture изчисли, че глобалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с до 8 трилиона щатски долара за 10 години, ако нагласите за иновации във всички страни биват повишени с 10 процента. Как равенството „отключва“ тази стойност? Нашето проучване идентифицира 40 фактора на работното място, които допринасят за култура на равенство, като ги групират в три действащи категории: смело лидерство, всеобхватно действие и овластяване на околната среда.

    Доколко е развита културата на равенство в българските компании? 
    Ние активно работим за равнопоставеност на работното място. Accenture е готова да направи ИТ сектора по-добро място за всички и като разнообразен екип, ще се радваме да видим и други компании да следват този пример - той ще бъде от полза за цялото общество.

    Фокусът на кампанията пада върху жените. Какви мерки ще се предприемат в подкрепа на правата на нежния пол на работното място? 
    Нека започнем оттам, че правата на работното място трябва да бъдат еднакви за всички, без значение от пола, расата или сексуалната ориентация. Част от бонусите, които работещите при нас дами получават са: гъвкаво работно време, home office възможности, бонус „майчинство“, сватбен бонус, по-дълга годишна отпуска и други.

    Какво е присъствието на дамите в технологичния бранш в момента?
    Процентът на работещи жени в IT сферата в България се увеличава драстично през последните няколко години. Ние сме една от държавите в челото на европейската класация на Световната банка по равноправие в работна среда. Браншът е силно доходоносен заради потенциала си в сферата на иновациите и възможността за реализация. Не изключваме факта, че все повече дами ще започнат да се преквалифицират и/или обучават именно заради споменатите по-горе статистики. С кампании като тази се стремим да допринесем за развитието на специалистите тук, в България – като им дадем повече възможности за постигане на чудесни резултати.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0