• 8 години от старта на ТЕЦ AES Гълъбово

    8 години от старта на ТЕЦ AES Гълъбово

    За този период най-модерната въглищна централа у нас e произвела над 28 млн. MWh електроенергия

    8 години от старта на ТЕЦ AES Гълъбово

    Днес се навършва 8-мата годишнина от началото на търговската  експлоатация на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. От 3 юни 2011 г. до 3 юни 2019 г. двата енергоблока на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ са произвели бруто над 28 млн. MWh електроенергия, съобщават от централата. Това количество се равнява приблизително на потреблението на 1 милион български домакинства за 8 години, сочи анализът на производствените резултати на централата.

    За 8 години ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е достигнала 88.5%  разполагаемост на мощностите си от над 37 млн. MWh. Със своята 690-мегаватова мощност централата допринася България да покрие изискванията на Европейската организация на операторите на електроенергийни мрежи ENTSO-E от резерв за първично регулиране. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е най-гъвкавата въглищна централа в България, осигурявайки голяма маневреност при диспечиране, отбелязват още от централата. През 2018 г. Електроенергийният системен оператор е използвал централата 8200 часа в режим за първично регулиране и 13 700 часа във вторично регулиране. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ работи само с български лигнитни въглища, добити в „Мини Марица изток“, като годишно използва 5-5.5 млн. тона въглища, гарантирайки трудова заетост за около 2000 миньори, подчертават още от AES.

    ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ достига средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация над 97%. От централата информират, че модерният ТЕЦ е проектирана така, че не може да произвежда електричество без работеща сероочистващата инсталация за опазване на околната среда.

     

    Снимки: ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0