• „Росатом“ открива филиал в Саудитска Арабия

  „Росатом“ открива филиал в Саудитска Арабия

  От октомври 2017 г. „Росатом“ участва в конкурентен диалог за изграждане на първата АЕЦ в Саудитска Арабия

  „Росатом“ открива филиал в Саудитска Арабия

  „Русатом Оверсиз“ - част от руската корпорация „Росатом“, вече ще има свой филиал в столицата на Саудитска Арабия – Рияд. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак по време на заседанието на междуправителствената руско-саудитска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе на 10 юни в Москва. От октомври 2017 г. „Росатом“ участва в конкурентен диалог за изграждане на първата АЕЦ в Саудитска Арабия, а малко по-късно двете страни подписаха и пътна карта за сътрудничество в сферата на мирното използване на атомните технологии. „Русатом Оверсиз“ отговаря за популяризиране на интегрирани предложения за изграждане на АЕЦ с голяма и малка мощност и на Центрове за ядрена наука и технологии на международните пазари.  

  „Откриването на представителство на руската компания в Рияд е важна стъпка за развитието на руско-саудитските отношения в сферата на атомната енергетика“, заяви Новак. По думите му, присъствието на „Росатом“ в Кралството ще осигури ефективно взаимодействие с местните държавни органи и частните компании в рамките на конкурентния диалог за реализиране на проекта за изграждане на първата АЕЦ на територията на Саудитска Арабия.

  „Работим със саудитската страна по широк дневен ред, свързан не само с участието в конкурентната процедура по проекта за АЕЦ с голяма мощност, но и с редица перспективни направления – обсъждаме сътрудничеството в областта на строителство на реактори с малка и средна мощност, горивния цикъл, в сферата на подготовката на кадри за националната ядрена програма на Саудитска Арабия и развитието на атомната ѝ инфраструктура. Особено внимание отделяме на работата със саудитските промишлени предприятия и научно-образователни институти, тъй като руската страна вижда голям потенциал за участието им в реализирането на ядрената енергийна програма на Саудитска Арабия“, добави  Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“.

  АЕЦ Росатом Кралство Саудитска Арабия

  Оценка на новината

  0