• Икономическият министър откри новата пещ на завода за плоско стъкло в Търговище

    Икономическият министър откри новата пещ на завода за плоско стъкло в Търговище

    Съоръжението е едно от трите най-големи в света,  а инвестицията в завода на „Тракия Глас България“ е на обща стойност 42 млн. евро

    Икономическият министър откри новата пещ на завода за плоско стъкло в Търговище

    Министърът на икономиката Емил Караниколов откри новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в Търговище. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност 42 млн. евро, информират от пресцентъра на икономическото министерство.

    На официалната церемония по запалване на новата пещ в завода на „Тракия Глас България“ в Търговище министър Караниколов изтъкна, че това е поредната инвестиция, която утвърждава страната ни като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на производството. Компанията „Тракия глас България” е учредена през 2003 година и е част от турския холдинг „Шишеджам”.

    Емил Караниколов отчете увеличение на инвестиционните проекти, осъществявани в България, както и многократно разширяване на производствените мощности в много от чуждестранните компании. „Доказателство за това са сертифицираните 18 проекта,  само  през първото полугодие на 2019 година, по Закона за насърчаване на инвестициите. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриването на над 2200 нови работни места“, подчерта икономическият министър. Караниколов допълни, че към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране, които са за близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за разкриването на 6600 нови работни места.

    инвестиция Търговище завод за плоско стъкло Шишеджам Тракия Глас България

    Оценка на новината

    0