• Големите вериги искат по-гъвкаво трудово законодателство

    Големите вериги искат по-гъвкаво трудово законодателство

    По-гъвкавият трудов пазар ще повиши доходите на хората и приходите в бюджета, показват резултатите от анкета, проведена сред членовете на Сдружението за модерна търговия - Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET

    Големите вериги искат по-гъвкаво трудово законодателство

    По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще доведе до намаляване на сивия сектор. Резултатът ще е повишаване на доходите и стандарта на живот на хората и повече приходи в бюджета. Това показват резултатите от анкета, проведена сред членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET. Основните предизвикателства пред пазара на труда в България, посочени от участниците, са: ограниченията при полагане на извънреден труд, невъзможността за почасово наемане на служители, липсата на гъвкави възможности за формиране на трудовото възнаграждение, ограниченията за сключване на срочни трудови договори, административните затруднения при дуалното обучение, и тежкият процес за въвеждане на нови професии в страната.

    Всички тези ограничения сковават взаимоотношенията между работодателите и хората, посочват от сдружението. В резултат на това, много възможности за работа не се реализират, от което губят и хората, и икономиката. Други пък се реализират в сивия сектор, тъй като няма адекватна законова форма да бъдат реализирани легално, от което бюджетът на страната търпи загуби, се посочва още в съобщението на организацията до медиите.

    Участниците в анкетата на СМТ са сред най-големите работодатели у нас с почти 17 000 служители. Само за изминалата година те са назначили близо 1600 нови служители и са инвестирали повече от 3 милиона лева в обучения и подобряване на условията на труд.

    Ето и основните искания на големите вериги, свързани с трудовото законодателство у нас, подкрепени с аргументите им:

    Възможността за извънреден труд ще повиши доходите на хората

    Съгласно чл. 143, ал. 2 от Кодекса на труда, извънредният труд у нас е допустим само по изключение. Това, според членовете на СМТ, ограничава оперативно компаниите и хората, които искат да работят повече и така да увеличат доходите си. Според актуални данни на Евростат, едва 0.6% от хората у нас работят повече от 49 часа седмично, което е много по-ниско от средните за ЕС 5.5%. Експерти от веригите коментират, че това число е нереалистично и доказва, че в България извънреден труд се полага нерегламентирано, което ощетява бюджета.

    Тази ситуация може да бъде разрешена с отпадане на ограничението за полагане и планиране на извънреден труд. Друг вариант според експертите на СМТ е да се увеличи обхватът на предвидените в КТ изключения. Възможно решение е и да се променят ограниченията за извънреден труд.

    Въвеждането на европейски практики за отчитане на работното време ще повиши ефективността на бизнеса

    От СМТ искат да се въведат базови изисквания по отношение на планирането и отчитането на работното време. Така всяка компания ще може да използва собствени системи, което би било огромно улеснение за бизнеса.

    Гъвкавостта при формиране на заплатата стимулира работниците и възнаграждава справедливо усилията

    Според сега действащите разпоредби за еднакъв труд се дължи еднакво заплащане. Това изискване ограничава работодателите да стимулират добрите си и амбициозни служители, посочват от СМТ. Според експертите на сдружението, решението е в промени в Кодекса на труда, които да предоставят по-голяма гъвкавост на бизнеса при определяне на трудовите възнаграждения.

    Почасовото договаряне е модерна форма, която дава повече възможности и на служителите, и на компаниите

    Според участниците в анкетата, към момента работодателите нямат възможност да наемат хора почасово, което е разпространена практика в страните от ЕС и дава възможност на хората да съчетават няколко трудови ангажимента. В същото време, в България се полага такъв тип труд, изтъкват от СМТ. Хиляди хора съчетават няколко работи като често за допълнителните си ангажименти получават заплащане „на ръка“. Това ощетява работника, който не може да се ползва от социалните придобивки за положения труд. Ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите данъци и осигуровки.

    Според членовете на СМТ решението е промяна на Кодекса на труда, която да позволи на един човек да сключва няколко трудови договора при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така хората, които желаят, ще могат да увеличат дохода си, а компаниите ще могат да планират по-добре процесите.

    Срочните трудови договори ще повишат ефективността на бизнеса

    Разрешаването за сключване на срочни трудови договори, например при сезонни пикове за бизнеса, ще помогне за увеличаване на ефективността на фирмите.

    Намаляване на административните изисквания при дуалното обучение е инвестиция в пазара на труда

    Въвеждането на дуалното обучение е огромна стъпка за справяне с предизвикателствата пред пазара на труда и за подготовка на кадри, които отговарят на нуждите на бизнеса. За съжаление, според участниците в анкетата, в системата има редица ограничения, които затрудняват ефективното ѝ прилагане. Сред тях са: задължението за получаване на разрешение за работа от Инспекцията по труда; множеството формални предпоставки и изисквания за работодателите, за да могат да участват в дуално обучение; липсата на регулация на заплатите, отпуските и болничните на учениците, и много други.


     

    Сдружение за модерна търговия големи вериги гъвкаво трудово законодателство промени в Кодекса на труда дуално обучение

    Оценка на новината

    0