• Компаниите управлявани от милиардери са по-привлекателни за инвеститорите

    Компаниите управлявани от милиардери са по-привлекателни за инвеститорите

    Цената на акциите в компании, собственост на милиардери надмина средната си стойност за последните 15 години, сочи проучване на швейцарската банка UBS и одиторската форма PwC

    Компаниите управлявани от милиардери са по-привлекателни за инвеститорите

    Направеното проучване обхваща ефективността на акциите в 603 публични компании, към които е обвързана по-голямата част от богатството на милиардерите. Годишната печалба на компаниите в рамките на 15 години е близо 18%. За сравнение печалбата на широкия фондов индекс, проследяващ акциите в 47 страни е 9%. От проучването става ясно, че компаниите контролирани от милиардери безспорно са по-доходоносни.

    В рамките на доклада милиардерите споделят 3 основни неща, които спомагат за успеха на техните компании: интелигентно поемане на риск, бизнес фокус и решителност. Те се стремят да разберат възможните рискове и да ги сведат до минимум.

    В доклада се посочва още, че в компаниите собственост на милиардери се следва дългосрочна стратегия, която се възползва от изравняване на стимулите за изпълнение и управлението. Според данните в него откриването на близо 27 милиона нови работни места са пряко свързани с развитието на дейността на компаниите, собственост на милиардери.

    Заради по-силните позиции на долара, нестабилността на пазара и слабата икономика през 2018г., броят на милиардерите бе редуциран по естествен начин. Той намаля с 57, най-вече в Китай и Индия. Единствено в САЩ, броят им се увеличи на 89, спрямо 70 през 2017г.

    За 2018г. са отчетени данни, че богатството на милиардерите е с 35% по-голямо, спрямо 5 години по-рано и се равнява на общо 8,5 трилиона долара активи. В същото време за периода броят на жените милиардери се е увеличил с 46%, но все още е едва 11% от общия брой.

    Нетното богатство на технологичните предприемачи почти се е удвоило за пет години до 1,3 трилиона долара, като броят на технологичните компании, контролирани от милиардери, нараства от 76 на 148.

    В същото време има идеи да бъдат въведени по-високи данъци за милиардерите. Кандидатката за демократичен президент Елизабет Уорън например предлага да се наложи данък, в размер на 6 цента на всеки долар нетна стойност над 1 милиард долара и да се повишат данъците върху капиталовата печалба. Джеръми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания, от своя страна заяви, че "в справедливо общество няма да има милиардери".

    В изготвения доклад швейцарската банка UBS обаче предупреждава, че ако милиардерите бъдат принудени да плащат по-високи данъци, това може да доведе до негативни последици.

     

    бизнес печалба компании икономика милиардери данъци нови работни места Стратегия UBS риск фондов индекс бизнес фокус дългосрочна капиталова печалба

    Оценка на новината

    0