• Tesla отваря завод в Берлин

    Tesla отваря завод в Берлин

    По-малко от 3 седмици след като започна пробно производство на автомобили в Китай, от Tesla обявиха местоположението на втория си завод извън САЩ- Берлин.

    Tesla отваря завод в Берлин

    Късно вечерта във вторник изпълнителният директор на Tesla, Елон Мъск заяви че в завода в Берлин предстои да се произвеждат батерии, силови агрегати и превозни средства, като се започне и с производството на Модел Y. На по-късен етап предстои да започне производство на Модел 3, който е най- продаваният автомобил на компанията.

    От Tesla вече са обявили свободни работни позиции за строителни, експлоатационни, инженерни и производствени работници за фабриката си в германската столица.

    Американският производител на автомобили обаче отказва да каже кога ще бъде отворен заводът в Берлин, нито колко коли ще бъдат произведени там. Тази стъпка води до прехвърляне на съревнованието между електрическите автомобили в Германия, която е меката на автомобилното производство в Европа и дома на Volkswagen (VLKAF), Daimler (DDAIF) и BMW (BMWYY).

    Volkswagen направи най-агресивния ход на традиционните автомобилни компании, като обяви, че има планове да инвестира 30 милиарда евро (33 милиарда долара) в развитието на електромобили. Целта на компанията е да електрифицира цялата си продуктова гама през следващите четири години.

    Най-големият производител на автомобили в света току-що започна да прави новата си серия електрически превозни средства ID.3 и наскоро обяви сделка със шведския Northvolt за изграждане на огромен завод за акумулатори в Германия. Една от луксозните марки на групата, Audi, вече изгражда електрически SUV, които са проектирани така че да се харесат на потенциалните купувачи на Tesla.

    Възниква големият въпрос дали Tesla ще може да задържи водещата си позиция в производството на електрически автомобили, когато Volkswagen и други утвърдени производители на автомобили наистина влязат в надпреварата. А те имат някои основни предимства- притежават огромен опит в производството и разполагат с финансови ресурси, с които могат да финансират нова технология.

    Министърът на икономиката в Германия Петер Алтмайер, заяви че изграждането на завод на Tesla в Германия е своеобразен вот на доверие. Той подчерта, че решението на компанията да избере именно Германия за място където да построи високо развита фабрика за електрически автомобили, говори за производствения потенциал на страната.

     

     

    бизнес компания икономика производство Германия Берлин завод Volkswagen BMW Tesla AUDI електрически автомобили Dаіmlеr потенциал свободни работни позиции финансови ресурси

    Оценка на новината

    0