• Компанията Saudi Aramco е оценена на 1,7 трилиона долара

    Компанията Saudi Aramco е оценена на 1,7 трилиона долара

    Саудитска Арабия е извършила предварителна оценка на петролната компания Saudi Aramco между 1,6 трилиона и 1,7 трилиона долара.

    Компанията Saudi Aramco е оценена на 1,7 трилиона долара

    Компанията публикува актуализиран проспект за първоначалното си публично предлагане (IPO), търсейки над 25 милиарда долара за продажба на 1,5% от акциите си. Това би направило Saudi Аramco потенциално най-голямата компания с първоначално публично предлагане (IPO) в света. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се очаква да спечели 2 трилиона долара.

    Съотношението на цената на акциите на компанията се оценява на 30-32 саудитски риала на акция, което е около 8,-8,5 долара. Това би означавало, че в най-добрия случай акциите на компанията могат да се оценят на цели 96 млрд. рияла ( 25,60 млрд. долара). Ако цената достигне това ниво, сделката може просто да засенчи рекордните 25 милиарда долара, събрани от китайския гигант за електронна търговия Alibaba през 2014 г.

    Индивидуалните инвеститори на дребно, както и големите институции, ще имат шанс да закупят акции. Първоначално се очакваше Aramco да продаде около 5% от акциите си на две борси, като първо бяха регистрирани 2% на борсата на кралство Тадавул, а след това още 3% на чуждестранна борса. Фирмата твърди, че не възнамерява са осъществи международна продажба.

    Престолонаследникът на Саудитска Арабия се стреми да продаде акциите, за да събере милиарди долари, за да диверсифицира саудитската икономика далеч от петрола, като инвестира в неенергийни отрасли. Анализаторите S&P Global Ratings коментират, че дебютът на компанията на фондовия пазар може да даде възможност на Саудитска Арабия да засили финансовото си положение. Ако впоследствие ефективно се разгърнат, набраните средства могат да бъдат използвани за подпомагане на дългосрочния икономически растеж в Саудитска Арабия.

    В проспекта си, публикуван миналата седмица, компанията изброява различни инвестиционни рискове, вариращи от терористични атаки до геополитическо напрежение в регион, доминиран от саудитско-иранското съперничество.

    След основаването на предприятие Aramco няма да изброява повече акции в продължение на шест месеца, се казва в проспекта. Въпреки че една от атракциите за инвеститорите е потенциалът за високи дивиденти, в документа се казва, че Aramco има право да променя дивидентната политика без предварително предупреждение.

    Aramco нае множество международни банкови гиганти, включително Citibank, Credit Suisse и HSBC като финансови съветници за оценка на интереса към продажбата на акции и определяне на цена.

    Продажбата на компанията, пусната за пръв път преди четири години, беше засенчена от отлагания и критики на корпоративната прозрачност в Саудитска Арабия. Aramco миналата година отчете 111 млрд. долара чиста печалба. През първите девет месеца на тази година нетната му печалба спадна с 18% до 68 млрд. Долара.

     

    бизнес сива икономика акции компании инвеститори нефт Саудитска Арабия Фондови борси Saudi Aramco

    Оценка на новината

    0