• Huawei ще поднови търговските си отношения с някои американски доставчици

    Huawei ще поднови търговските си отношения с някои американски доставчици

    Министерството на търговията на САЩ обяви в сряда, че ще предостави няколко лиценза на определени американски компании за продажба на стоки на Huawei

    Huawei ще поднови търговските си отношения с някои американски доставчици

    Предсттои да се разбере кой ще са доставчиците в САЩ, които ще могат да подновят продажбите си с китайска компания Huawei.

    Министерството на търговията на САЩ обяви в сряда, че ще предостави няколко лиценза на определени американски компании за продажба на стоки на Huawei, а на всички останали подобен лиценз ще бъде отказан.

    Huawei, най-голямата в света телекомуникационна компания и водеща марка за смартфони, е в черния списък на САЩ за търговия повече от 6 месеца. Вашингтон излезе с твърдение, че компанията крие риск за националната сигурност, а от Huawei многократно отхвърлят подобна констатация.

    Ограничението наложено от властите забрани на американските компании да доставят ключови технологии на Huawei

    Това бе особено болезнен удар за бизнеса със смартфони на китайската компания, защото доведе до това, Google да не може да доставя на Huawei устройства с мобилни услуги като Google Play Store. Huawei бе принуден да пусне най-новия си флагмански телефон - Mate 30, без достъп до популярни приложения като Google Maps, Uber или Facebook.

    Преди да бъде въведена забраната, Huawei имаше реален потенциа, да изпревари Samsung от челната позиция за най-голям продавач на смартфони в света.

    Сега продажбите на смартфоните Huawei в чужбина намаляват. Те се понижиха с 6% през последното тримесечие в сравнение с година по-рано и това бе над двуцифрения спад през второто тримесечие.

    Но цялостният бизнес на компанията се оказа изненадващо устойчив тази година. Huawei съобщи миналия месец, че приходите са се увеличили с 24% през първите девет месеца на 2019 г. в сравнение със същия период година по-рано.

    Отделът по търговия в САЩ не разкри кои компании ще получат лицензи за възобновяване на продажбите на китайската компания.

    Huawei не отговори отказа коментар по темата. Същото направиха и ключови доставчици от САЩ като Google (GOOGL), Broadcom (AVGO) и Qualcomm (QCOM). Microsoft (MSFT) и Intel (INTC) отказаха коментар.

    Решението на американските власти идва в момент когато и САЩ и Китай се опитват да постигнат предварителна търговска сделка.

     

     

     

    САЩ смартфони компании икономика Huawei Приложения доставчици забрана черен списък търговска война между САЩ и Китай Кита търговски отношения

    Оценка на новината

    0