• еBay продаде StubHub за 4 милиарда долара

    еBay продаде StubHub за 4 милиарда долара

    EBay продава StubHub на своя европейски конкурент Viagogo в сделка за 4 милиарда долара.

    еBay продаде StubHub за 4 милиарда долара

    еBay продава своя билетен бизнес StubHub на Viagogo- неговият европейски конкурент, в сделка за 4 милиарда долара.

    Двете компании обявиха финализирането на сделката в понеделник. След като бъде завършена, комбинираната компания ще бъде широкообхватна- очаква се да продава стотици хиляди билети всеки ден в повече от 70 страни.

    Временният изпълнителен директор на eBay Скот Шенкел заяви в съобщение за пресата, че транзакцията "увеличава максимално дългосрочната стойност за акционерите на eBay" и заключи, че това е "най-добрият път за двете eBay и StubHub."

    Шенкел замени Девин Вениг, който се оттегли като президент и изпълнителен директор на eBay през септември.

    Ерик Бейкър, основател и изпълнителен директор на Viagogo, заяви в изявление, че отдавна желае да работят съвместно. Той твърди, че сливането „създава печеливша печалба за феновете“.

    EBay купи StubHub за 310 милиона долара през 2007 г. Уебсайтът продава билети за най-различни събития, включително спортни и концерти. Viagogo е швейцарска компания, която също препродава билети, най-вече за спортни събития, включително европейски футбол, ръгби и крикет.

    Viagogo също има свои затруднения. По време на Световното първенство по футбол през 2018 г., ръководният орган на футболния турнир подаде наказателна жалба срещу компанията от потребители и наблюдателни групи за "непрозрачно и измамно бизнес поведение". Компанията бе на прицел и от страна на Обединеното кралство за подобни „измамни“ практики.

    Продажбата на StubHub идва на фона на по-перспективен преглед на бизнеса на eBay. Компанията за електронна търговия обяви през март, че е започнала стратегическа проверка на активите си след натиск от активисти инвеститори да продават StubHub и неговата Classifieds Group.

    Промените бяха задвижвани от Елиът Мениджмънт, хедж фонд, който разкри 4% дял в компанията през януари и започна агитация за промяна. По-рано тази година eBay (EBAY) също обяви преструктуриране, което ще обедини различни регионални пазарни звена под един глобален лидерски екип.

    Акциите на eBay достигнаха близо 1,75% при ранната търговия в понеделник. Запасът е около 27% за годината.

    Продажбата трябва да приключи през първото тримесечие на 2020 г., при условие че са одобрени регулатори.

     

    бизнес сива икономика компании eBay продажба StubHub Viagogo

    Оценка на новината

    0