• Saudi Aramco упражни опция за „преразпределение“

    Saudi Aramco упражни опция за „преразпределение“

    Действието предприето от компанията е с цел да увеличи рекордното IPO с 3.8 милиарда долара

    Saudi Aramco упражни опция за „преразпределение“

    Saudi Aramco е използвал своята „опция за преразпределяне“, за да увеличи размера на вече рекордното си първоначално публично предлагане.
    Aramco, гигантският държавен петролен монопол на Саудитска Арабия, заяви, че миналата седмица е издал допълнителни 450 милиона акции, увеличавайки размера на IPO от 3,8 милиарда долара до общо 29,4 милиарда долара.
    Свръхразпределението - наричано още „опция за зелено“ - позволява на компанията да издаде определен процент допълнителни акции над това, което първоначално е планирало за IPO. Опцията може да действа като стабилизиращ механизъм, за да се избегне падането на акциите под предлаганата им цена.

    Допълнителните акции бяха разпределени по време на процеса на изграждане на книги, което означава, че повече акции не се предлагат на пазара като част от опцията, заявиха от компанията. И въпреки че цената на акциите на Aramco леко се понижи от средата на декември, тъй като тя никога не падна под IPO цената си, компанията ще вземе вкъщи допълнителните печалби от преразпределението.

    Когато петролната компания направи своя исторически дебют на публичния пазар миналия месец, първоначалната му оферта от 3 милиарда акции, около 1,5% от компанията, в 32 риала (8,53 долара), всеки събра 25,6 млрд. долара. Сделката направи Aramco най-ценната публично търгувана компания в света. До следващата седмица акциите нараснаха с 10%, макар че не успяха да достигнат целта за оценка на 2 трилиона долара, търсена от престолонаследника Мохамед бин Салман.
    Кралство Саудитска Арабия притежава по-голямата част от компанията, а IPO беше част от усилията на бин Салман да събере пари за диверсификация на икономиката на Саудитска Арабия.

    Но през последните седмици акциите на Саудитски Арамко се понижиха, отчасти защото инвеститорите се възпираха заради потенциално отмъщение на Иран за убийството с въздушен удар в САЩ на Касем Солеймани, най-мощният генерал в страната.
    От миналия понеделник общият спад на акциите след достигането на 16 декември достигна 10%, изтривайки над 200 милиарда долара от пазарната стойност на компанията. Цената на акциите обаче се подобри малко по-късно през седмицата.

    акции компании икономика печалби Саудитска Арабия IPO първично публично предлагане Saudi Aramco пазарна стойност

    Оценка на новината

    0