• Cengiz е готов да купи British Steel, ако сделката с Jingye не се осъществи

    Cengiz е готов да купи British Steel, ако сделката с Jingye не се осъществи

    Главният изпълнителен директор на Cengiz, заяви че компанивята е готова да придобие задгранични активи.

    Cengiz е готов да купи British Steel, ако сделката с Jingye не се осъществи

    Турският индустриален гигант Cengiz заяви, че е готов да даде оферта на British Steel, ако плановата продажба на Jingye пропадне.

    "Наблюдаваме отблизо развитието и сме готови да направим оферта за целия British Steel", заяви Cengiz.

    Китайската компания Jingye предложи 50 милиона британски лири за болния стопански бизнес в Обединеното кралство, като сделката трябва да бъде завършена през следващите седмици, което ще елиминира около 4000 работни места.


    Интересите на Cengiz включват минното дело, строителството, производството на електроенергия, туризма и железниците. Нейният основател и собственик Мехмет Дженгиз е близък съюзник на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

    В изявление главният изпълнителен директор на Cengiz Омер Мафа заяви: „Със силен баланс и годишни приходи от 7 млрд. долара ние сме в състояние да придобием задгранични активи.

    "Обединеното кралство е една от страните, в които искаме да инвестираме и търсим редица възможности като големи инфраструктурни проекти и индустриални активи. British Steel е важен актив."

        Синдикатите предупреждават, че 500 работни места могат да работят в British Steel

        Jingye обещава да запази работните места след сделката с British Steel

       Източник на компанията каза пред Би Би Си, че Cengiz е „дал ясен сигнал на правителството, че разполага с парите, опита и доверието“ да придобие British Steel.

    Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия не би коментирало конкретно никакви разговори в Cengiz.

    Но говорител каза: "Правителството вярва, че транзакцията с Jingye ще приключи през следващите седмици и приветства, че наскоро те постигнаха споразумение със синдикатите.

    "Длъжностните лица са се срещнали и продължават да се срещат с всички заинтересовани страни да придобият British Steel, тъй като правителството не е обвързано от споразумението за изключителност, подписано от кандидата и официалния получател."


    Миналата седмица спасяването на Jingye спечели подкрепата на синдикатите, важна стъпка за премахване на противопоставянето на продажбата.

    Синдикатите обаче предупредиха, че поглъщането може да включва съкращаване на около 10% от работната сила на компанията. Jingye обеща да инвестира около 1,2 милиарда паунда в бизнеса.

    Alasdair McDiarmid, оперативен директор на Съюза на Общността, каза миналата седмица: „Сблъсквайки се с предизвикателни обстоятелства, ние вярваме, че диалогът между Jingye и профсъюзите доведе до по-добра сделка за служителите, отколкото това, което иначе беше на масата.

    "Очакваме с нетърпение да работим с всички, за да осигурим бъдещето на British Steel под собствеността на Jingye."
     

    компании инвестиция Обединено кралство активи икономик British Steel Cengiz Jingye сделк

    Оценка на новината

    0