• Връчват 24-каратови златни класове на бизнеса днес

    Връчват 24-каратови златни класове на бизнеса днес

    Ключовият газов проект IGB между България и Гърция е финалист за Балканските Оскари

    Връчват 24-каратови златни класове на бизнеса днес

    Посланици, депутати и министри ще връчат тази вечер в хотел Маринела 24-каратови златни класове на призьорите от шестото издание на престижните награди Balkan Business Awards 2020. Уникалните шедьоври, като символ на плодородие, изобилие от успехи и духовна чистота, са изработени от партньорите на събитието - "Магията на Българската Роза". 

    Най-успешните компании от Балканите са финалисти в конкурса, а партньори на събитието са: Българската Търговско-Промишлена Палата, Македоно-Българската Стопанска камара, Конфиндустрия България – Италия, Сръбско-Българската Търговска Камара, Турско-Българската Търговско-Индустриална Камара, Бизнес Клуб Лондон, Европейският Икономически Сенат и други, съобщава ВИП Комюникейшън. 

    Финалист за наградите е и най-мащабният енергиен проект на Балканите - IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). Той се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

    Газопроводът IGB се проектира, за да свърже гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) с българската национална газопреносна система в района на 

    Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. 

    Подписан е Меморандум  между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG за съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

    IGB е ключов проект за региона, тъй като неговата успешна реализация ще допринесе за реалната диверсификация на доставки на газ и ще осигури достъп до нови източници на природен газ. Интерконекторът е приоритетен проект както за правителствата на България и Гърция, така и за Европейската комисия. Значението на IGB се простира и отвъд националните граници на България и Гърция, като дава възможност за свързване с други планирани газови проекти като LNG терминала при Александруполис, Гърция; EastMed за директно свързване на ресурси от Източното Средиземноморие с Гърция през Кипър и Крит, както и втечнен газ от Израел, Египет.
    Изпълнителен директор за България на АЙ СИ ДЖИ БИ (ICGB) е Теодора Георгиева. Тя има повече от 20 г. опит като стратегически мениджър и ръководител на значими проекти в различни икономически сектори. Днес г-жа Георгиева е Изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би“ АД (Проектът IGB), както и член на Съвета на директорите. Отговаря за цялостното управление и развитие на Междусистемната газова връзка между Гърция и България. От 2012 г. до 2014 г. Теодора Георгиева е била Управляващ директор на Набуко България, а преди това 13 г. е работила в OMV България, като осем от тях е ръководила компанията. Завършила е УНСС, има магистратура по „Финанси“.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0