• „Дайте ни време да ви възстановим парите за отменените почивки“, моли шеф на туристическа асоциация

    „Дайте ни време да ви възстановим парите за отменените почивки“, моли шеф на туристическа асоциация

    „Правилото за връщане на пари на клиетите в рамките на 14 дни е непосилно за повечето компании“, каза главният изпълнителен директор на туристическата асоциация Марк Танцер

    „Дайте ни време да ви възстановим парите за отменените почивки“, моли шеф на туристическа асоциацияMark Tanzer

    Шефът на Abta (най-голямата туристическа асоциация в Обединеното кралство) е написал отворено писмо до туристите с молба за търпение, докато туристическата индустрия се бори с най-тежката криза в съвременния свят.

    Милиони ваканции са отменение в резултат на Ковид – 19. Съгласно Правилата за пакетно туристическо пътуване, когато пакетна почивка се отмени от оператора, пътникът има право на пълно възстановяване на парите в рамките на две седмици.

    Но Марк Танзер каза: „Напълно разбирам защо тези, които поискаха възстановяване на сумите, се чувстват разочаровани и объркани за времето, което е необходимо за това.“

    „Това не са нормални обстоятелства и правилото за възстановяване на 14 дни е непосилно за повечето компании и не е възможно те да се придържат към него.“

    „Много туристически агенти и туроператори не са в състояние да осигурят незабавно възстановяване на парите, защото все още не са ги получили обратно от авиокомпаниите и хотелите по света, които вероятно са временно затворени.

    „Въпреки молбите ни за подкрепа, правителството на Обединеното кралство до този момент не е направило нищо.“

    Като мярка, Abta създаде система от финансово обезпечени кредитни бележки, което на практика е „документ за задължение“, издаден от туроператора, който запазва правото на клиента за възстановяване на сумите в срок и гарантира финансова обезпеченост дори и в случай, че компанията фалира.

    Кейн Пири, основателят на Vivid Travel и бивш член на борда на Abta, е написал предупреждение за законово оспорване до транспортния секретар Грант Шапс, ако законът бъде променен.

    Г-н Пири стартира кампания, наречена „Правилно е да възстановим парите“, която има за цел да гарантира, че правата на туристите са защитени, но приемайки, че пътуващите може би ще  трябва да изчакат няколко месеца.

    В писмото се казва: „Всички туристически оператори са били наясно с изискването да възстановят сумата в рамките на 14 дни след анулиране при предлагането на ваканционните пакети и са имали възможност благоразумно да уредят своите дела, за да могат да се справят с последиците от кризата, водещи до анулиране.

    „Докато някои туроператори, подобно на много бизнеси в Обединеното кралство и в международен план, успешно се справиха с последствията от кризата Covid-19 без да натоварват допълнително клиетите си, тази криза рискува да бъде използвана за създаване на дисбаланс на пазара чрез несправедлива протекция на туроператори, които са били неподготвени за това.“

    пакетно туристическо пътуване Ковид – 19 кризата Covid-19 документ за задължение туристически агенти кредитни бележки

    Оценка на новината

    0