• Кризата вероятно ще даде старт на голямо бизнес преселение

    Кризата вероятно ще даде старт на голямо бизнес преселение

    Компании от Европейския съюз, Япония и САЩ, които функционират в Китай, демонстрират намерения да изтеглят бизнес дейността си от втората най-силна икономика в света от съображения за сигурност.

    Кризата вероятно ще даде старт на голямо бизнес преселение

    Преосмислянето на начина на правене на бизнес със сигурност ще е един от поучителните полезни ефекти от тази криза. Вече са налице първите сигнали за прекрояване на световната индустриална карта. Компании от Европейския съюз, Япония и САЩ, функциониращи в Китай демонстрират намерения да изтеглят бизнес дейността си от втората най-силна икономика в света от съображения за сигурност.

    В същото време, както ви съобщихме миналата седмица, на хоризонта се появяват нови играчи като Индия, които се стремят да привлекат американски бизнес компании, базирани в момента в Китай.

    През април правителството в Индия се свърза с над 1000 компании в САЩ, някои от които със задгранични мисии, за да предложи стимули, които да ги насърчат да сменят бизнес локацията си. Страната дава приоритет на доставчици на медицинско оборудване, производители на хранителни продукти, текстил, кожа и авточасти.

    Раджендра Кумар Байд, генерален секретар в Търговско-промишлената камара в Кух Бехар (град и община в индийския щат Западен Бенгал) вече е изпратила писмо до губернаторката на Западен Бенгал Мамата Банерджи, с молба да използва възможността.

    „Много компании се изселват от Китай, тъй като вече не се чувстват сигурни там. Индия се разглежда като следваща дестинация от някои компании от Европа, САЩ и Япония“, каза Байд.

    Япония също вижда възможности за себе си в евентуалното препозициониране на световния бизнес и е отделила 2,2 милиарда долара за прехвърлянето на фабриките от съседите си. Държавите от Европейския съюз също планират да намалят зависимостта от китайските доставчици. За индийския министър-председател Нарендра Моди притокът на инвестиции би помогнал за подсилването на икономиката в страната, „омагьосана“ от осемседмично национална карантина. Целта му е да увеличи производствения сектор до 25% от брутния вътрешен продукт на Индия до 2022 г. от 15% в момента.

    На този фон настъпателната позиция на Тръмп, който обвинява Китай за пандемията с Covid-19 вероятно допълнително ще влоши световните търговски взаимоотношения.

    Администрацията на Тръмп иска цялата американската верига за доставки да напусне Китай, но въпреки това някои американски компании възнамеряват да не се съобразят с това искане.

    В края на януари фабриките в Китай преустановиха дейността си, за да се ограничи разпространението на COVID-19. През февруари производственият индекс, който измерва фабричната продукция, спадна до рекордно ниско ниво. Американските компании с китайски производствени линии излязоха с извънредни данни за рязък спад в печалбите им. Икономически специалисти прогнозираха, че повече производители ще напуснат Китай, тъй като коронавирусът доказа, че концентрирането на веригите за доставки в Китай представлява риск.

    Анализаторите на банката Morgan Stanley обаче предполагат, че е малко вероятно част от фирмите да се възползват от възможността да пренасочат част от производствените си операции далеч от Китай, поне засега. Причината е проста - компаниите не разполагат в момента с достатъчно средства, за да инвестират в нови операции.

    „Производителите на технологични продукти се чувстват насърчени от темповете, с които производството на Китай е нараснало след шока от пандемията и това затвърди вярата им за локализиране на производството на техните висококачествени продукти в Китай. Това дава уверение, че Китай ще остане голяма производствена база на тези продукти“, посочват в коментар от банката.

    Перспективата за по-къси вериги за доставки

    Според инвеститора Мрак Мобиус едно от трайните последствията от кризата ще бъде промяната по отношение на веригите за доставки, проектирана така, че компаниите по света да бъдат по-малко зависими от Китай.

    Основателят на Mobius Capital Partners, заяви, че пандемията вече е дала тласък на преосмислянето на бизнеса, тъй като компаниите се стремят да смекчат шоковете при веригите на доставки от всякакви бъдещи събития от подобен мащаб.

    „Много компании започват да диверсифицират веригата си за доставка колкото е възможно по-близо до дома. Мисля, че част от тези вериги ще преместят дейността си на места като Виетнам, Бангладеш, Турция, дори Бразилия“, казва той.

    Отделно от това, според доклад на Ройтерс, извеждането на американската продукция извън Китай получава „голям правителствен тласък“. Миналия месец икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу се застъпи за плащането на разходите на фирми, които искат да напуснат азиатската държава и да се върнат в САЩ.

    бизнес САЩ Китай компании Криза пандемията

    Оценка на новината

    5.00